Бій з тінню по-азаровськи. Податкова розправа над підприємцями малого та середнього бізнесу

07 квітня 2011, 06:44
Власник сторінки
Головний редактор політичного порталу і газети Тарасова ПРАВДА
0
1026

З 1 квітня податківці не на жарт оживилися і почали «шманати» підприємців «по-новому». Проте об`єкти податкової пильності випаровуються самі по собі, розуміючи, що не витримають, ну не достойні вони таких «покращень».

Що означає життя по новому Податковому кодексу? Відмінності від попереднього ПК полягають тільки у збільшені тиску на підприємців малого і середнього бізнесу і підвищенні такси. Замість проведення прогресивних реформ для розвитку економіки, маємо тільки прогресуючу «азаровщину», яка гальмує економічний розвиток України, яка досі не вийшла з кризи.

Кодекс звужує права, це величезне навантаження на підприємства, які і так ледве зводять кінці з кінцями, додаткова звітність.

Практично новий Податковий кодекс – це низький уклін великому бізнесу. І водночас, це машина для цілеспрямованого винищення дрібного бізнесу. За статистикою до кінця лютого 2011 року закрилося 177 000 підприємств. А наразі певно – це усі 300 тисяч.

Податковий майдан вимагав від влади справедливості і відстояв врешті решт Єдиний податок. Однак, «єдинники» отримали чимало руйнівних сюрпризів у подарунок . Отруйний Кодекс передбачає існування «єдинників», проте створює невигідні умови для співпраці платників єдиного податку із платниками загального податку. Крім того, «єдинники» не сплачують ПДВ, що звужує їх поле діяльності, так як вони не можуть працювати з організаціями, які платять ПДВ. Це подвійний удар.

Підприємства спершу мають права на адаптацію до нових умов, нюансів і ризиків податкового законодавства до 1 липня. І це – тільки юридичні особи. Адаптація поки що відбувається шляхом зникнення підприємців і відходу представників малого бізнесу в тінь. І супроводжується усі ці реверанси жорсткими покараннями тих, хто все ж залишився, але не правильно заповнив документацію. Відомо, що фізичні особи ніколи «не дружили» з документацією, тому що вони не можуть найняти і продавця, і шофера, і бухгалтера. А хіба спрощена система оподаткування не покликана заощаджувати час та кошти на бюрократичні процедури, на зменшення документообігу? Адже закони пишуться для громадян. «Регіонали» їх пишуть для олігархів, ніхто в цьому не сумнівається.

Підвищення орендної плати, зниження товарообігу на ринках, зниження купівельної спроможності, яка упала останнім часом в 3,5 рази. Винищення малого бізнесу стосується не лише продавців. Це смертельний удар приватним вантажоперевізникам, дрібним рекламним фірмам, фрілансерам, розробникам сайтів. Адже вони також працюють на єдиному податку і тепер втратять договори з юридичними особами. За такими правилами єдиний податок потрібний хіба чоботарям на районі, або кіоскам на окраїнах. Ці лицемірні уступки підприємцям від влади знову поставили дрібних бізнесменів на коліна. «Баньдюковичам» не потрібні підприємці, їм потрібні наймити. Підприємець – не наймит, у нього не має заробітної плати і не потрібні нарахування на зарплату. Адже ПК – ще не найстрашніше зло, насправді разом із Податковим Кодексом можновладці пропхнули поправочку щодо величезних соціальних виплат і внесків у Пенсійний фонд.

Держава поставила підприємців у таке положення, за яким по закону працювати вони не зможуть, а тому просто офіційно припиняють існувати. А новоспечених тіньовиків чекають серйозні покарання. Так податківці мають право накладати арешт на майно підприємців, коли їм завгодно приходити і влаштовувати перевірки. Крім того невдовзі буде розглядатися нова супер-ідея Сергія Тигипка – садити на 5 років тих, хто видає заробітну плату своїм працівникам у конвертах.

Відомо, що за новим Податковим кодексом 80% доходів у бюджет сплачують працівники. Практично трудові оподаткування наповнюють бюджет, тоді як великий бізнес може сам вибирати, що платити і практично перебуває у офшорних зонах. Скажімо, коли в індивідуальному порядку дозволяють платнику використовувати індивідуальну шкалу оподаткування, коли податкова готова зарахувати цілий товарний потяг з продуктами як для споживання однієї фізичної особи, коли для даного суб\'єкта підприємницької діяльності не діє закон про держбюджет, оскільки ухвалений з порушенням норм, а для решти діє. Проте бюджет потрібно наповняти. Податок на трудові доходи являється найвищим у Податковому кодексі. Справжня утопія і наступ на громадянські права.

Звісно, українські громадяни не навчені сумлінно платити податки. Як це розуміється в США: «Плати податки – житимеш добре». Однак тіньовий бізнес збільшенням податків на світло не виведеш. Для України навіть питання необхідності існування ПДВ сумнівне. Адже податок на додану вартість - це ідея оподаткування надмірного споживання, якого в Україні апріорі не було.

Весь курс реформ спрямований тільки на те, щоб максимально витиснути усі ресурси з працівників та підприємців і потім викинути їх у відстійники бідності немов вижатий лимон. Тому єдиний вихід у таких умовах – це відмовитися від пасивної позиції отари овець, яку доять. Без підвищення громадської свідомості і активного спротиву прямих нам шлях до авторитаризму і життя наймитів.

Повстаньте ще раз, і ще раз, доки в левів перетворяться вівці.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: податковий кодекс,податкова
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.