Хто сказав, що Севастополь – «город русской славы»?

28 квітня 2011, 10:00
Власник сторінки
0
905

Якщо виникають запитання, на них потрібно давти відповіді

Хто з нас, скажіть не чув висловлювань про те, що Севастополь, - це «місто російської слави»? Ми так часто чули це твердження від росіян і самих кримчан, що навіть не спадало на думку замислитися: а чому місто на території України прославляє сусідню державу? Я не історик, але все ж здорова цікавість змусила вияснити: а хто цю славу добував.
Відомо, що ще за 150 років до появлення росіян на Чорному морі і до початку створення російського флоту, господарями цього моря були запорожці. І ще довго після створення російського флоту командування Чорноморським флотом використовували Український козацький флот в бойових діях.
Виявляється, що  формування чорноморського флоту на основі рекрутів з України особливо стало очевидним під час Кримської війни 1853-56 років і захисті Севастополя. А майже всі матроси - герої Кримської війни були українцями - М.Мартинюк, Т.Шевченко, І.Димченко, В.Чумаченко, Г.Ткаченко, Н.Пишенко та ін. Як видно, це прізвища українські, а не російські. А знаменитий герой захисників "русского" Севастополя матрос Петро Кошка виявляється народився в селі Ометинці на Вінничині і насправді його прізвище Кішка. Хто був у своєму піонерському віці на екскурсії в місті – герої Севастополі, з розповідей екскурсоводів чув про славного «русского» героя матроса Кошку. Але ж ніхто не говорив нам про те, що це був український хлопець родом з Вінничини.
Таким чином, від початку заснування Чорноморський флот, який базувався в Севастополі, був за своїм етнічним складом українським, а «русское» військо розташоване на тих землях, трималося на рекрутах з України.
Тож, чи не пора б нам нарешті відновлювати історичну справедливість і називати речі своїми іменами: Севастополь – місто української слави. І те, що там  досі не стоїть пам’ятник славетному нашому землякові Петру Кішці, іншим українським морякам, що поклали голови за Севастополь, - це наслідок того, що ми слухаємо чужі міфи, а не вчимо свою, українську історію.
 Я повторюю, що я не історик, це вони повинні сказати своє слово. Але щоб проаналізувати факти, які лежать на поверхні, ним і не обов‘язково бути. Потрібно час-від часу ставити собі запитання і знаходити на них відповіді. Наприклад: а хто звільняв Крим під час Другої світової війни? Виявляється, бійці 4-го Українського фронту.


 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.