Талант э там, де Врода

09 липня 2011, 16:26
Власник сторінки
журналіст, рекламіст, піарник
0
546

презентація фільму Марини Вроди "CROSS"

Талант є там, де Врода
У столичному "Кінопалаці" відбувся показ
короткометражного фільму Марини Вроди "CROSS", який отримав "Золоту пальмову гілку" на 64-му Каннському фестивалі.

На написання сценарію стрічки Вроду спонукали спогади про шкільні роки, зокрема, уроки фізкультури. Звідси і назва. Крос - біг (рух) пересіченою місцевістю з перешкодами є головною ідеєю фільму. Марина хотіла донести до глядачів свої думки щодо людського існування. Вона звернула увагу на передбачуваність нашого життя, на глобальний парадокс: людина народжена, щоб померти
"...Усе вирішено наперед. Людина народжується, живе, вмирає не за своїм бажанням. З точки "А" вона рухається в точку "Б". Паралельно роблячи внутрішній акт-зусилля для здійснення свого внутрішнього руху. Саме цей "акт", який людина здійснює від народження до самої смерті, й цікавить
мене. Тому що цей рух, на відміну від життя, що обмежується певним строком, безмежний. Мені захотілося зафіксувати його, спробувати спіймати...", - розповідає вона.
І як на мене, їй це вдалося. Адже "акти-зусилля" Вроди - це щось на кшталт "сродної праці" Григорія Сковороди.
Увесь фільм побудовано на русі: їде потяг, старенькі переходять колії, школярі займаються фізкультурою, чоловіки сидять і розмовляють біля вогнища тощо.
Кожен сюжет містить у собі декілька "актів-зусиль" паралельно до головного дійства, пов'язаного з хлопцем-школярем.
Протягом стрічки хлопець змушений бігти. Та обставини, що спонукають його на цю дію, різні: здача нормативу, непорозуміння з однокласниками, втеча від бандитів - вони і є тими самими "актами-зусиллями", через які повинен
пройти головний герой, аби дістатись пункту "Б" (тобто смерті).
Та наприкінці фільму школяр набуває статусу глядача. Він спостерігає за хлопцем, який біжить. І цей біг викликаний зовсім іншими життєвими обставинами.
Отже, режисерка намагалась показати варіації шляхів, що приводять до пункту "Б".
...Після закінчення фільму Марина не забула згадати тих, хто допомагав та підтримував її протягом періоду роботи над картиною, та подякувала їм.
Ще під час навчання вона намагалась активно брати участь у всіх можливих кінофестивалях Греції, Австрії та Франції. Також згадувала про неодноразову участь у фестивалі "Молодість", де були представлені її стрічки "Дощик" і "Клятва", які також мають у собі неабиякий філософський зміст.
Марина не збирається зупинятись і далі писатиме та зніматиме нові стрічки.
Дуже хотіла б створювати повнометражні фільми, та, на жаль, для цього потрібні спонсори, які в Україні не такі вже активні...
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.