Back to the USSR

23 жовтня 2011, 13:42
Власник сторінки
any
0
784
Back to the USSR

(Лірично - про наболіле)

Раніше такого не помічала, а може просто менше читала аналітики, та менше спілкувалась з різними верствами населення. Зараз до очей та вух потрапляє все більше інформації про ностальгію за минулим. Причому, за радянським минулим. І такий сум за минулим виявляють не лише люди, становлення яких проходило за часів СРСР, але і молодь, яка знає про це минуле лише зі спогадів старших представників їх родин. Із молоддю усе зрозуміло - їм хочеться жити в забезпеченому соціально суспільстві, не дбати про заробітки на квартиру, родину, та інше, оскільки такі блага за радянських часів просто надавалися. Логіку старших громадян - оборонців теорії “блага в СРСР” зрозуміти складно. Причому таку про-радянську ментальність проявляють частіше, за моїми спостереженнями, громадяни у віці близько 50 років, переважно ті, що живуть у селах. А також представники робітничих професій (найчастіше - прибиральниці), які вважають, що життя, як і влада, незаслуговано ображають їх низькими заробітками. Я навмисно не зазначаю територіально- державної географії проживання людей з такою ностальгією. Це пояснюється передусім тим, що із країн східної Європи, лише чехи та угорці вільні від радянського способу мислення. І поляки, і болгари, і румуни страждають ностальгією за радянськими часами, тільки вони знаходять інше пояснення такому суму. Просто в цих країнах незручно відкрито кричати про любов жо “червоних”, саме через терор, який вони проводили в радянські часи за допомогою поліції та служби безпеки щодо свідомих громадян. Якщо Ви поїдете до заданих країн не як турист, або хоча б житимете у близьких друзів чи родини, вони Вам пояснять, та й самі побачите справжню складову політичних симпатій серед громадян. Ясно, що такої політичної партії, яка би називалась комуністичною, немає в Європі. Але приховані за іншими брендами комуністичні, або дуже ліво-соціалістичні, якщо можна так висловитись, партії розмножуються у Європі, включаючи Францію, як гриби.

Отже, для мене феномен ностальгії за радянським часом, залишається незрозумілим та містично-інтригуючим явищем. Можливо колись на це питання вдасться знайти відповідь...

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: Советский Союз
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.