ЖЕК подав до суду? Відстоюйте свої права!

26 жовтня 2011, 06:25
Власник сторінки
Адвокат
0
3547

Кілька корисних правових рекомендацій для споживачів житлово-комунальних послуг

        ЖЕКи розпочали активну роботу по стягненню з людей боргів за житлово-комунальні послуги через суди.

         Аналіз вказаної судової практики свідчить про те, що в судових процесах поки що здебільшого перемагають ЖЕКи, оскільки громадяни перебувають в дещо нерівному правовому становищі по відношенню до комунальників.

         Судова практика на користь ЖЕКів склалася в першу чергу не через сто відсоткові докази, якими житлово-комунальні підприємства мотивують свої позови. Гадаю, що основними причинами поки що нерівної боротьби в судах є низька правосвідомість наших людей та зміни до законодавства, які дозволили стягувати борги за житлово-комунальні послуги за спрощеною процедурою – шляхом отримання судового наказу.

         Особисто я не маю на меті закликати людей про необхідність сплати або несплати за житлово-комунальні послуги – це вирішує кожен сам за себе.

         Своїм завдання вбачаю необхідність роз'яснити споживачам житлово-комунальних послуг певні положення законодавства і допомогти їм вести рівну боротьбу в судах з ЖЕКами.

         З огляду на вказане хочу звернути увагу на наступне.

         В цивільному праві України діє принцип свободи договору. Тобто кожен з нас вільно обирає у кого придбавати ту чи іншу послугу, на яких умовах її придбавати, яку плату за неї вносити і т.д.

         Згідно Закону України "Про житлово-комунальні послуги" та постанов КМУ, якими затверджено Порядки надання послуг з опалення, водопостачання і водовідведення, а також утримання будинків та прибудинкових територій будь-які відносини між надавачем/виробником житлово-комунальних послуг та споживачем таких послуг врегульовуються виключно на підставі договорів. Впевнений, що мало в кого з вас є такі договори. Тобто ніяких договірних відносин між людьми та ЖЕКами немає. А якщо ЖЕК і надає певні послуги, то більшість споживачів саме цей ЖЕК не визначали виконавцем житлово-комунальних послуг за своїм будинком чи тим паче квартирою.

         Якщо ж все таки так сталося, що з'явилася заборгованість в оплаті за житлово-комунальні послуги, то ви повинні розуміти, що надавач таких послуг має право звернутися до суду з заявою про видачу судового наказу, який має всі ознаки виконавчого документу і є підставою для стягнення боргу виконавчою службою. Для того, щоб ЖЕК не зміг так просто в суді отримати рішення і стягнути з вас борги, необхідно розуміти декілька речей:

         1) в ЖЕКах немає такої кількості юристів, які б могли опрацювати всіх боржників, підготувати, подати до суду та виграти відповідні справи, а потім ще через виконавчу службу домогтися стягнення таких боргів;

         2) суть наказного провадження полягає в тому, що ЖЕК може стягнути безспірний борг, тобто ту суму боргу, яка підтверджується розрахунками ЖЕКу і вами не оспорюється. В будь-якому іншому випадку, коли існує спір хоча б щодо 1 грн. боргу, тобто існує спір про право, ЖЕК зобов'язаний подавати позов за правилами позовного провадження, а це набагато складніше та об'ємніше по часу. А саме головне - це не вигідно ЖЕКу, тому, що ви можете прийти на засідання і довести, що ЖЕК не правий і боргів у вас немає;

         3) це випливає з попереднього пункту: щоб іти в суд з ЖЕКом необхідно підготуватися. І це повинні бути не пусті слова, а реальні документи: скарги, платіжні документи, довідки тощо. Впевнений, що в роботі будь-якого ЖЕКу можна знайти недоліки, а тому сміливо подавайте скарги на будь-які неправомірні дії ЖЕКу: відсутність послуг, надання неякісних або неповних або невчасних послуг, виставлення не правильних рахунків і т.д. – це все в сукупності буде вашою доказовою базою в суді з ЖЕКом. У разі відсутності послуг або їх неякісного надання викликайте представників ЖЕКу та вимагайте складення актів про неякісні послуги. Суд сприймає всі докази, і якщо ЖЕК заявить що ви не скаржилися – значить вас все влаштовувало;

         4) якщо так сталося, що суд видав ЖЕКу наказ про стягнення з вас боргу і ви отримали цей наказ поштою, скористайтеся своїм правом і протягом 10 днів оскаржте цей наказ до суду, надавши свої обґрунтування та докази. Не ігноруйте свої права на оскарження, тому що наступним кроком ЖЕКу буде звернення до виконавчої служби, з якою буде важче боротися, оскільки ваші борги будуть визнані судом;

         5) якщо ЖЕК подав позовну заяву про стягнення з вас боргів і вас викликають до суду не ігноруйте судові засідання, тому що там все вирішать без вас, навіть якщо ви праві. Суд прийме рішення на підставі однобічних доказів ЖЕКу і ви будете визнані боржником;

         6) під час розгляду справи судом за позовом ЖЕКу про стягнення заборгованості подайте зустрічний позов до ЖЕКу про надання неякісних послуг, і тоді суд вже буде розглядати ваші вимоги і вимоги ЖЕКу в сукупності, а це може дуже вплинути на остаточне задоволення або і незадоволення вимог ЖЕКу;

         7) у разі якщо вам відмовили в скасуванні судового наказу або суд прийняв рішення про задоволення позовної заяви ЖЕКу знайдіть можливість оскаржити їх до Апеляційного суду;

         8) ви повинні знати, що до вимог ЖЕКу застосовується загальний строк позовної давності, який становить 3 роки. Будь-які вимоги ЖЕКу про стягнення  боргів за 90-ті - 2007 роки є неправомірними.

         І пам'ятайте головне: ЖЕКи в боротьбі з вами насправді є теж дуже беззахисні, оскільки для того щоб подавати позов до суду ЖЕК повинен бути в першу чергу процесуально правоздатним і дієздатним; по-друге, ЖЕК повинен довести, що у нього існують правові відносини саме з вами, тобто укладено договір; по-третє, ЖЕК повинен довести, що саме він надає вам послуги і саме ви порушили його права; по-четверте, ЖЕК повинен довести, що ви отримали саме таку, а не іншу кількість послуг, якість і т.д.

          Навчіться відстоювати свої права і судова практика з вказаної категорії справ обов'язково складеться на нашу користь – на користь людей.

         Бажаю всім успіхів!

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.