Генплан Києва повинен затверджуватися Кабміном

18 листопада 2011, 07:11
Власник сторінки
Адвокат
0
604

.

     Генеральний план населеного пункту є одним із найважливіших документів будь-якого міста. Це практично конституція міста, за якою воно живе та розвивається. Від того, наскільки професійно реалізовані положення Генплану, залежить ефективність розвитку міста та добробут його мешканців.

     Хочеться сподіватися, що Генплан Києва до 2025 року буде реалізовано набагато ефективніше ніж Генплан до 2020 року.

     Відповідно до Закону “Про регулювання містобудівної діяльності” Генплан затверджується в інтересах відповідної територіальної громади. Але коли з’являються певні приватні інтереси, то інтереси територіальної громади відходять на задній план. Яскравим прикладом цього є Генплан Києва до 2020 року, в який було внесено досить багато змін. Варто сказати, що значна частина таких змін не мала нічого спільного з інтересами громади, тому що визначені Генпланом зелені зони змінювалися ділянками під забудову. При цьому влада не переймалася інтересами киян і навіть не думала з ними обговорювати такі зміни до Генплану – їх, як завжди, ставили перед фактом.

     Станом на сьогоднішній день неконтрольоване внесення змін до Генплану є однією з основних проблем, які заважають стабільному розвитку міста та добробуту киян. Те, як сьогодні влада намагається долучити киян до обговорення проекту Генплану, заслуговує на подяку. Але посадовці повинні не лише обговорювати з нами проект цього документа, а й запитувати нашого дозволу на внесення до нього будь-яких змін. Хоча, насправді, це може не вирішити проблему, бо Закон “Про регулювання містобудівної діяльності” хоча й передбачає можливість внесення змін до Генплану не частіше одного разу на 5 років, але водночас дозволяє порушувати питання виконавчим органом перед відповідною радою про дострокове внесення таких змін. В результаті практика реалізації Генплану до 2020 року може повторитися й у випадку з Генпланом до 2025 року, коли проект документа з нами опрацьовують, а всі наступні зміни відбуваються без участі киян. Якщо практика безконтрольних змін до Генплану столиці продовжиться, то Київ у сьогоднішньому проекті Генплану буде виглядати зеленим містом, а в реаліях 2025 року – суцільною забудовою.

     Київ – це столиця, місто з особливим статусом, а тому його розвиток важливий не лише для киян, а й для громадян всієї держави. Тому Генплан Києва повинен розроблятися міською владою виключно з урахуванням інтересів територіальної громади, але його затвердження та наступні зміни повинні відбуватися на більш високому рівні.

     Єдиним правильним вирішенням проблеми з неконтрольованим внесенням змін до Генплану Києва вбачаю внесення змін до законодавства, які віднесуть питання затвердження та змін Генплану столиці до компетенції Кабінету Міністрів України. Одним із аргументів на користь цього є хоча б те, що приватним інтересам буде набагато важче домовитися і з Київрадою, і з Кабміном.

     Сподіваюся, законодавці прислухаються до моєї пропозиції і поставлять раз і назавжди жирну крапку в питанні безконтрольної зміни Генплану столиці.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.