Че Гевара і Бандера були друзі?

20 листопада 2011, 20:28
Власник сторінки
Гуманіст
0
1392
Че Гевара і Бандера були друзі?

Patria o muerte! (дивіз Республіки Куба та революції, що в перекладі означає: "Батьківщиа або смерть"). "Слава Україні" (дивіз воїнів УПА та "України сьогодні").

Ось так, проходять революції, проходять роки, а постаті залишаються.

Будучи на Кубі, спілкуючись з певною групою людей, дійсно є факти в історії,зокрема, західної України, що відомий у всьому світі революціоніст Ернесто Че Гевара контактував з українською діаспорою в Аргентині та вів переписку не з ким не будь, а  зараз вже із постаттю роздору між українцями і неукраїнцями - Степаном Бандерою..

"Своїх дітей я намагався виховати всесторонньо" - розповідав батько Че. Після масової еміграції європейців до Канади,США та Аргентини, сформувались певні групи національностей, які продовжували любити свою країну, переживати за неї навіть на іншому континенті  та допомагати тим українцям, які з тих чи інших міркувань залишились в Україні в ті нелегкі часи. Будучи малим хлопцем, Ернесто був настільки вражений подорожуючим філософом Г.Сковородою, що і сам вирішив, хоч й не пішки, а мотоциклом, об'їздити всю Латинську Америку. Цікаво, що з усіх європейців революційний дух виховувся саме українською діаспорою, оскільки саме вона була для нього "живою та енергійною, що породжувала життя після смерті."

В 1956 Че і брати Кастро готувалися до висадки на Кубу, а С.Бандера допомагав своїми порадами в листах, які з нетерпінням очікував Че, який казав, що "ніяка армія в світі не похвалиться тим, що протягом 10 років після закінчення Другої ВВВ  може вести бойові дії ззовні.." Ті колосальні схеми ведення бою, запропоновані Бандерою вразили й самого Рауля, який визнав, що "якби не стратегія "бендерівців", ми б ніколи не просунулись далі передмістя Сантьяго".

Че Гевара прагнув всіма силами залучитися підтримкою С.Бандери під час висадки на Кубу, але Бандера не встигав фізично приїхати з Європи до Мексики, а хід повстанської війни був в самому розпалі в Україні. Дізнавшись про єдину вимогу Че залучитися підтримкою Бандери, Рауль Кастро настільки розлютився, що написав листа до Москви Хрущову  з проханням прискорити процес ліквідації воїнів УПА. Рауль ще тоді бачив стратегічний план і з СССР. Після термінової наради, Хрущов сказав: "Якщо ми не ліквідуємо УПА, то вся Куба буде синьо-жовтою!"...Далі події всім відомі..

Як би там не було, і які б скептичні погляди ну були, зокрема, у російських публіцистів та істориків, факт дружніх і навіть братерських по духу відносин Че Гевари і Бандери існує! Вклад в революцію братів Кастро Степана Бандери підверждується,. Любов до українців , завдяки цьому факту, залишається і до сьогодні у всіх громадян Куби.

У кожної країни свої герої. Різниця тільки в тому , що Бандера  не герой України..але герой Куби так точно.. 

З повагою,
С.Н.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.