Свобода мирних зборів по Лукашенківськи

21 листопада 2011, 19:51
Власник сторінки
Юрист
0
531

Коментуючи масові протести Лідія Єрмошина, Голова Центральної виборчої комісії Білорусі, заявила: “Сиділи би вдома борщ варили, а не по площах шастали”.

Після останніх президентських виборів в Білорусі, які відбулися в грудні 2010 року, велика кількість людей вийшла на площі висловити свій протест проти режиму А.Лукашенка та можливої фальсифікації результатів голосування. Коментуючи масові протести Лідія Єрмошина, Голова Центральної виборчої комісії Білорусі, заявила: “Сиділи би вдома борщ варили, а не по площах шастали”.
 
У своїх висловах білоруська влада, зокрема і президент Аляксандр Лукашенка, висловлюючись стосовно розгонів протестів та домонстрацій, які відбуваються в Білорусі, запопадливо посилається на закон, мовляв - в нас такий закон, і ми будемо його виконувати, яким би він не був.
 
Після масових акцій протесту, які відбулися 19.11.2010 року в Мінську було затримано, за різними даними, 600 — 900 демонстрантів, а також було затримано 7 з 9 конкурентів Аляксандра Лукашенка по виборах. Проти лідерів опозиції були порушені кримінальні справи, їх звинуватили в організації масових безладів.
 
Від останніх президентських виборів в Білорусі минув майже рік, і як вбачається, білоруською владою докладено ще більших зусиль щоб обмежити свободу мирних зборів. 8 листопада 2011 року Лукашенко підписав відповідні закони, проти ухвалення яких виступали правозахисні та громадські організації. Йде мова про зміни в законі про масові заходи та про закони, які стосуються діяльності політичних партій і громадських організацій.
 
Відповідно до змін, внесених в закон “Про масові заходи”, фактично обмежено право на масові заходи, у тому числі організовані через соцмережі — флешмоби. Змінений закон про масові заходи ще більше ускладнює правила їх проведення. Організатори масового заходу не мають права оголошувати час та місце проведення заходу, в тому числі через інтернет, якщо не було отримано дозволу на проведення даного заходу у влади. Більше того, від тепер організаторами масового заходу не можуть бути особи, які порушили порядок проведення таких заходів протягом року з моменту накладення адміністративного стягнення. В той же час, Анатолій Рубінов, голова верхньої палати парламенту Білорусі зазначив: “Це своєчасний закон. Світом котиться хвиля протестів. Влада цих країн вимушена стріляти гумовими кулями, використовувати водомети, бити кийками. Чому? Тому що не вжили заходів, не встановили порядок, як проводити масові заходи ”.
 
Нагадаю, що раніше працівники міліції та КДБ Білорусі заборонили пробіжку людей в парку імені Горького у Мінську, прирівнявши біг в парку до участі в несанкціонованому заході. Організатори пробіжки були вимушені просити дозвіл на біг у місцевому міськвиконкомі, але отримали відмову. Також, у липні цього року були заблоковані групи під назвами "Революція через соціальні мережі" та "Стратегія майбутнього" на популярному сервері "ВКонтакте".
 
Закони, та зокрема новий закон Білорусі про масові заходи, яким Аляксандр Лукашенко виправдовує свій диктаторський режим, не відповідають не лише міжнародним стандартам в сфері прав людини, зокрема статті 21 Пакту про громадянські та політичні права, а й Конституції Білорусі, а саме статті 35, яка гарантує право на свободу мирних зборів кожному. Жодні обмеження, які передбачені в новому законі про масові заходи не є необхідними в демократичному суспільстві, а силові заходи, які білоруська влада вживає проти протестуючих та демонстрантів не є пропорційними. Тобто влада обмежує право на свободу мирних зборів не тоді коли на це є крайня необхідність, а для “профілактики”.

Міжнародні організації закликали владу Білорусі не запроваджувати новий закон. Представники ЄС, ОБСЄ заявляли, що такі дії "ще більше обмежать фундаментальні права на свободу зібрань у країні". Та на жаль, заклики правозахисників і міжнародних інституцій жодним чином не цікавлять Аляксандра Лукашенка, він надалі продовжує обмежувати права та свободи людини, залякувати людей, щоб не заважали йому бути одвічним президентом, не задумуючись про те, що ще жодному диктатору не вдалося уникнути нещасливої долі.

Первинне джерело

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.