"Мова - матері уста" Іван Багряний

02 грудня 2011, 14:58
Власник сторінки
any
0
1065
 Мова - матері уста  Іван Багряний

Рідна Мова

Іван Багряний, РІДНА МОВА


Мово рідна!

Колискова

Материнська ніжна мово!

Мово сили й простоти, -

Гей, яка ж прекрасна Ти!


Перше слово - крик любови,

Сміх і радість немовляти -

Неповторне слово "Мати” -

Про життя найперше слово...


Друге слово - гімн величний,

Грім звитяг і клекіт орлій, -

Звук "Вітчизни" неповторний

І простий, і предковічний...


Ну, а третє слово - "Мила" -

Буря крови, пісня рвійна

І така, як пах любистку,

І така, як мрійка мрійна...


Перейшов усі світи я -

Є прекрасних мов багато,

Але першою, як Мати,

Серед мов одна лиш ти є.


Ти велична і проста.

Ти стара і вічно нова.

Ти могутня, рідна мово!

Мово - пісня колискова.

Мова -

матері уста.


Хабаровськ, 1937




Кілька років тому в Великобританії фірма змушена була сплатити штраф за оголошення, розміщене в місцевій газеті. В рубриці “Вакансії” вона оголосила про пошук кандидатів на посади робітників та менеджерів. Головною вимогою до кандидатів було вільне володіння польською мовою. У Великобританії! В країні, мова якої є мовою світового бізнес-спілкування. Англійській мові не загрожує зникнення та забуття.

В Україні, державі, що піддається неприхованому впливу російських політологів, ніхто такими дурницями, як збереження національної мови та культури не переймається. Далі показової зміни правопису справа не зайшла.

Уявіть собі ситуацію: у Франціїї другою державною мовою оголошено анлійську. Мені здається, відразу почалася би кривава війна. Бо французи принципово не вживають англійської навіть у розмові з туристами, хоч більшість з них вільно володіє кількома іноземними мовами.

Знання мови країни в якій ти проживаєш, передусім - вияв культури людини. Це - вираз поваги до традицій людей, з якими спілкуєшся щодня, до пам'яті про їхніх предків та витоки.

Російська імперська традиція оспівана в літературі та мистецтві. Зараз шляхом експансії товариш Путін поширює та зміцнює свій вплив на усі країни, географічно розташовані поблизу Росії. Він розуміє, що російську економіку покращити йому не вдасться, довіра власних громадян до нього зменшується. Ось і шукає нові способи розширення імперії.

Українська мова - давня мова. Деякі філологи та історики відносять її до індо-європейської групи мов, стверджуючи про походження нинішньої української від санскриту. Проте саме зараз, в епоху глобалізації можуть зникнути мови, якими ніхто не спілкується, чи культури, про які ніхто не пам'ятає. Ви хочете, щоб Ваші онуки на нащадки жили на колоніальній, привласненій Росією землі - адью, російську мову можна зробити навіть єдиною державною мовою в Україні. Шкода, що при цьому ті, хто народиться після нас на цій землі, й не підозрюватимуть, що тут колись існувала окрема держава.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: мова
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.