Інноваційні потуги збанкрутілої влади

11 грудня 2011, 15:12
Власник сторінки
журналіст, політолог
0
427

Навіщо козі баян?


 
„А ви, друзі, як не сідайте...”
І.Крилов
 
У Фейсбуці отримав повідомлення від Українського незалежного Фонду інноваційного розвитку з анонсом їхньої зустрічі13 грудня з прем'єр-міністром України Миколою Азаровим. Прес-центр УНФІР повідомив, що „деталі пропозицій будуть додані найближчим часом для обговорення. Додавайте власні пропозиції до невідкладного плану дій "інноваційна економіка України", ми їх обговоримо і залучимо до пропозицій КМУ”.
 
Ідея за формою добра, але за суттю - нонсенс. Трошки проаналізувавши дії нашого уряду можна сказати: або УНФІР таким чином піарить збанкрутілий та недієздатний Кабмін Азарова, або хлопці з фонду дуже наївні.
 
„Невідкладного плану”... Чому у УНФІР не виникло питання, що робила проФфесійна команда до цього дня? Хіба не Азаров під час виборчої кампанії хвалився кадрами регіоналів и казав, що вони мають чОткий план дій по виведенню української економіки з кризи? Але від таких напрацювань Кабміну за півтора роки інвестиції навпаки побігли з країни галопом.
 
 
Влада передусім повинна створювати умови для нововведень у галузі техніки та технологій, організовувати працю і управління з використанням досягнень науки і передового досвіду. Може автор щось не розуміє, і УНФІР роздивився в попередніх діях Кабміну щось на це схоже? Чи командно-адміністративний стиль в управлінні може претендувати на прогресивний розвиток?
 
Це більш схоже на копіювання путинського агітпропу з його „інноваціями” та Сколково. Про „модернізацію” північних сусідів розкажуть тисячі не газифікованих деревень у тій самій Росії та хутори без електроструму та навіть без радіоточок.
 
Як відомо, інновації передбачають перш за все вкладення коштів в економіку, що забезпечує зміну техніки та технологій. Може УНФІР не почув від маркшейдера, що гроші в тумбочці у нього скінчилися? Ось так – під час перегонів на словах були та усі скінчилися після обрання Януковича президентом.
 
Мабуть всі пішли на виконання передвиборчих обіцянок: на збільшення пенсій, виконання рішень судів по виплатам чорнобильцям та дітям війни тощо. Хоча, скоріш за все, тумбочку спустошили відкати та встановлення парканів від власного народу.
 
Не треба мати сім п'ядей в лобі, щоб зрозуміти: уряд не вміє раціонально витрачати кошти. Красти та пускати по вітру бюджетні гроші на власні привілеї ще не означає готовність до інновацій. У Міжнародному валютному фонді та Європейському банку реконструкції та розвитку це зрозуміли. Але Український незалежний Фонд інноваційного розвитку ніяк це не впорає. Що ж, нехай чекатимуть, коли прем’єр відповість своє коронне „Да пашлі ви всє...!”.
 
Зрозуміло, що з жорсткого варіанту держбюджету-2012, який запропоновано урядом, гроші на інновації важко уявити. Тоді звідки ж знайдуться кошти?
 
Як вміє команда Януковича залучати в економіку країни інвестиції красномовно показав урядовий „прораб” з Євро-2012. Замість затверджених у 2007 році менше ніж 700 млн. гривень на будівництво Олімпійського, Колєсніков умудрився збільшити витрати з бюджету на головну спортивну арену до п’яти мільярдів . Після чого президент підписав наказ № 1080/2011 про приватизацію народного майна.
 
А може УНФІР сподівається на гранти? То нехай згадає про намір членів Партії регіонів законодавчо передбачити, що громадські організації в Україні можуть існувати лише за засоби українських громадян. Тобто, однопартійці Азарова планують перекрити кисень усім іноземнім грантам.
 
Якщо парламентські тушки ухвалять цей закон, до речі як це зробили вже в „братніх” Білорусі та Росії, це стане перешкодою на дорозі незалежних дій громадських організацій та перекреслить будь які „пропозиції до невідкладного плану дій "інноваційна економіка України"”. Адже лише завдяки діям уряду Азарова український бізнес вже не ризикує фінансувати критиків влади, а вимагати від команди президента прозорості зовсім безглуздо.
 
Отож, УНФІР доведеться пройти лікбез і зрозуміти, що ідея обмежити роботу міжнародних неурядових інститутів не тільки заперечує європейському курсові країни, але унеможливлює будь які балачки про інновації.
 
І останнє. Істотним чинником інновацій є розвиток винахідництва, раціоналізації та поява великих відкриттів. Адже інновації - це об'єкти впровадження, процес, що веде до появи чогось нового. А хіба можуть ретрогради, які використовують у 21 столітті радянські методи управління, впровадити щось нове та прогресивне? Команда регіоналів скоріш за все перешкоджає будь-якому прояву інновацій, а не навпаки.
 
 
Так навіщо піарити збанкрутілий уряд громадським фондам? Здається, таким чином влада готує виборчу площадку нацпроектам а-ля мєдвєпути. Але українські громадяни трошки відрізняються від наївних росіян. Подібні політтехнології, кажучи мовою сьогоднішньої влади, у нас „не проконають”. Інноваційні потуги спочинуть в бозі навіть не розпочавшись.
 
Отож, метати бісер перед блакитними урядовцями не має сенсу..
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.