Нова редакція Закону України «Про страхування» - шлях до розвитку галузі

21 грудня 2011, 11:20
Власник сторінки
Голова підкомітету з питань контролю та законодавчого забезпечення регулювання ринків фінансових послуг
0
1069

19 грудня 2011 року на розгляд Верховної Ради України внесено нову редакцію проекту Закону України «Про страхування»

19 грудня 2011 року вніс на розгляд Верховної Ради України нову редакцію проекту Закону України «Про страхування», яка приводить законодавство нашої держави у відповідність до стандартів Європейського союзу у сфері страхування.

Чинне законодавство у даній сфері не дає державі змогу здійснювати повноцінний контроль, зводячи його лише до процедур ліцензування та припинення діяльності страховика; не дає можливості працювати на 100% саморегулюванню, зокрема через організації страховиків; ускладнює вхід українських страхових компаній на європейський ринок через невідповідність законодавству ЄС; залишає суттєві прогалини у захисті споживачів страхових послуг.

Діючий на даний момент закон у сфері страхування не відображає усіх сторін сучасних реалій, а тому призводить до ряду питань, що вирішуються окремими нормативно-правовими актами чи взагалі залишаються без вирішення. Аби громадяни країни відчули справжні переваги страхових послуг, а страхові компанії могли вести свій бізнес легально та розвивати співпрацю із західними партнерами, потрібно прийняти новий Закон.

Нова редакція Закону передбачає реєстрацію страховиків виключно у формі акціонерного товариства, вводить класифікацію галузей та видів страхування відповідно до європейських стандартів, встановлює вимоги до платоспроможності страховика (враховуючи якість активів, системи управління  та розкриття інформації) та вимоги до власників істотної участі та порядку набуття істотної участі у страховика. Також проект передбачає створення інституту професійних перестраховиків, нові вимоги до корпоративного управління страховика, приводить вимоги до діяльності страхових брокерів у відповідність до міжнародних стандартів та встановлює обов’язок страховика проходити щорічний аудит у зовнішнього аудитора.

Новий Закон має врегулювати відносини між страховими компаніями та їхніми клієнтами, а також надати змогу професійним суб’єктам висловлювати свої побажання щодо державного регулювання ринку через саморегулятивні організації.

Прийняття нової редакції Закону дасть змогу залучити додатковий капітал для розвитку страхового ринку України, зміцнити ринкові засади діяльності учасників страхового ринку, підвищити якість страхових послуг, запобігти неплатоспроможності (банкрутству) страховиків, удосконалити систему моніторингу за діяльністю страховиків та інтегрувати страховий ринок до принципів та стандартів законодавства ЄС.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: страхование,закон,страхування
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.