Україна-Бразилія : два різних світи

06 січня 2012, 10:42
Власник сторінки
0
601

Єдиним шансом для громадян Великої, Красивої України є об’єднання громадян.

Україна. Підходив до свого завершення 2009 рік. По телебаченню йде прес-конференція. Зліва сидить легендарна людина, модератор економічного чуда в Бразилії, її президент Луїс да Сілва. Поруч з ним інше «чудо», наше українське, президент України Віктор Ющенко. Першого народ країни обрав президентом в 2002 році. Другого, з Майдану посадив в 2004-му. Начебто й одночасно. Але які дві великі різниці.

Сюрреалізм тої картинки довершував сам факт приїзду поважного гостя в Україну, підписання угод про співпрацю в космічній галузі. Одна країна тільки стала космічною, інша, маючи ще радянські технології, не знає що з ними робити.

Луїс да Сілва отримав надзвичайно бідну країну. За два терміни перебування на посаді президента, а особливо за останні шість років вивів до космічної. За останні шість років Україна продовжувала скочуватись з космічної до самої бідної. Другої з кінця по бідності в Європі за словами самого Сергія Тигіпка, міністра соціальної політики. Він знає про що говорить.

Модератор економічного чуда мав право пишатись своєю країною. Напевне навіть самим собою. Наше «чудо» дійсно пишалось самим собою. Але основним недоліком своєї роботи вважав те, що прем’єр-міністром була Юлія Тимошенко. Чомусь не Єхануров, не Янукович. А саме вона. Але ж я знову про високі технології, про чудо.

Надалі порівнювати ці дві красиві країни немає жодного сенсу. В 2010 році Бразилія випередила США за кількістю куплених автомобілів.

Щойно мій знайомий ледь-ледь відходить від вражень перебування в Бразилії. Перше, що він усвідомлено вимовив, так це те, що дуже красиво. Безліч заможних будинків, є й яхти. Але немає відчуття наявності феодалів, випинаючих свої статки.

Останні новини вражаючі. За даними Центру економічних і бізнесових досліджень (СEBR), Бразилія випередила Велику Британію за економічними показниками та стала шостою найбільш економічно-розвинутою державою у світі. Попереду лише США, Китай, Японія, Німеччина, Франція. Це означає, що економіка Бразилії, її ВВП, а саме, кількість вироблених товарів, робіт, послуг вже на шостому місці. Тобто створені робочі місця, конкурентна економіка, високий рівень життя. Вдумайтесь, з надзвичайно бідної країни, до шостої. Чи не є це економічним чудом. Приводом пишатися. Навіть самим собою.

Президентом Ющенко, окрім нього самого, на жаль, також продовжують пишатись «фани». Мабуть знають чим.

Є чим пишатись й президенту Януковичу. Межигір’я — куди там Бразилія. І йому також бажають хоча б впасти в ноги, поцілувати вождя. Теж, мабуть, знають навіщо.

Президент Луїс да Сілва мав всі шанси бути обраним на третій термін. Конституція не дозволяла третього терміну. Ніхто не намагався її поспіхом переписувати рішенням Конституційного суду. Вибрали людину, жінку яка працювала поруч з Сілвою. Не тому що призначили. Підтримали ту політику, яка зробила життя багатьох людей тої країни заможнішим.

А нам розказують чи йти в НАТО, чи ні ті, які не вилазять з країн НАТО. Якою мовою краще розмовляти ті, які сидять на високих російських зарплатах. Під яким прапором веселіше буде жити та чи як краще впадати до ніг іншого вождя Сталіна ті, які їздять на «Майбахах», та живуть в феодальних маєтках. Й жодних дій та кроків до економічного чуда для країни, що мало дійсно об’єднати все українське суспільство.

Навіть сам премєр-міністр Азаров наголосив: «Хтось говорить: національна ідея – це створити благополучну ситу країну. Ну, може це колись для когось бути національною ідеєю? Ніколи і ніде». Мабуть знає, про що говорить.

Є така аксіома, що кожна нація має раз на сто років такого лідера, як Бразилія Луїса да Сільву, як Чехія Вацлава Гавела. Як, можливо, Китай Ден Сяо Піна. Як, можливо, Грузія Михайла Саакішвілі. Україні не варто чекати сто років. Навіть, якщо такий шанс і випаде, історія вчить, що ми ним не скористаємось.

Єдиним шансом для громадян Великої, Красивої України є об’єднання громадян. Спочатку в групи по своїм вузьким інтересам. А далі ці групи об’єднуючи формують громадянське суспільство. Яке вже формує загальні вимоги до влади. Контролює її.

І починати потрібно зараз. В 2012 році до виборів створити суспільний запит на заможню країну. Відкинути те, що не є наразі актуальним. Мови, прапори, НАТО, з якого ти району чи області. Сформувати конкретні вимоги. І з наступного дня після виборів люблячи, але жорстко контролювати тих народних обранців, які дуже скоро будуть просити Вас, Громадяни України, обрати їх до влади.

І ми обов’язково скористаємось цим шансом! Вже в Новому 2012 році!

Активні українці

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: Янукович,Бразилія
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.