Опозиція пропонує повернути трудову повинність студентів

11 січня 2012, 13:17
Власник сторінки
Голова підкомітету з питань контролю та законодавчого забезпечення регулювання ринків фінансових послуг
0
562

Представники опозиції у своєму законопроекті пропонують зобов’язати студентів відпрацьовувати отриману вищу освіту

Представники опозиції у своєму законопроекті пропонують зобов’язати студентів відпрацьовувати отриману вищу освіту за державним замовленням, що є порушенням Конституції України, яка забороняє примусову працю.  Така пропозиція міститься у законопроекті реєстраційний номер                9655-1 від 30.12.2011.

Проект також скасовує наявні у чинному Законі України «Про вищу освіту» мінімально допустимі обсяги фінансування підготовки фахівців за рахунок коштів Державного бюджету України. Наразі за рахунок Державного бюджету здійснюється підготовка фахівців в обсягах, необхідних для забезпечення на кожні 10000 населення навчання не менше як 100 студентів у вищих навчальних закладах І і ІІ рівнів акредитації та 180 студентів у вищих навчальних закладах ІІІ і ІV рівнів акредитації. Запропонована норма нового законопроекту відверто звужує право на освіту громадян.  Це – чергове порушення Конституції, оскільки при прийняття нових законів не допускається звуження існуючих прав та свобод.

Проект не регламентує підстави для відрахування студентів, а це дає змогу адміністрації вищих навчальних закладів відраховувати студентів на свій розсуд, повністю порушуючи їхні права. Відсутнє також регулювання процесу переведення студентів та надання академічної відпустки студентів.

 Ще одним сумнівним пунктом законопроекту є норма визнання прав організації студентського самоврядування – для набуття повноцінного статусу вона має включати не менше 5% від загального числа студентів усіх форм.

 Це положення можна трактувати лише як спробу контролювати студентське самоврядування шляхом зменшення кількості організації. Чинне законодавство не містить жодних обмежень за кількістю членів для організацій студентського самоврядування не передбачено.

 Законопроект також просто ігнорує вечірню форму навчання, норми щодо здійснення наукової, науково-технічної та інноваційної діяльності у вищих навчальних закладах, а також проходження студентами навчальної та виробничої практики.

 На мій погляд, колеги не врахували у своїх пропозиціях ряду принципових для студентів питань, а тому такий законопроект не вартий уваги.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: образование,законодавство,законопроект,освіта
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.