Угорщина відмовилась від "Європейських цінностей"

14 січня 2012, 20:07
Власник сторінки
http://cossackland.org.ua/
0
901
Угорщина відмовилась від  Європейських цінностей

Згідно з усіма законами розвитку криз, економічні розбіжності в Євросоюзі переходять у політичні суперечки.

  Окремі держави все частіше приходять до висновку, що ідеологічні стандарти, які пропонує Брюссель всім членам ЄС, в ряді випадків є неактуальними. І, разом з порятунком євро, Євросоюзу явно належить зустрітися з кризами іншого роду.

З першого січня 2012 року в дію вступила нова конституція Угорщини, яка в квітні 2011 була прийнята парламентом і затверджена президентом країни. Затверджений варіант конституції викликав чимало питань, у тому числі й у самих угорців. Після прийняття парламентом даного законопроекту, в Будапешті пройшли масові демонстрації, але особливого обговорення нової конституції на європейському рівні не було. Тепер же, головний державний закон Угорщини перейшов у категорію діючих, та наднаціональним органам ЄС коментувати угорську конституцію довелося. 

Вона і справді виглядає, за європейськими мірками, революційною. У тому сенсі, що це перша в Європі конституція, яка рішуче пориває з принципами толерантності та мультикультуралізму. У секулярістському Брюсселі угорську конституцію вже назвали «християнською», вкладаючи в це поняття явно негативний зміст. Традиційна релігія угорців дійсно займають в конституції центральне місце. Головним об'єднуючим фактором угорців, відповідно до статей основного закону, є «Бог і християнство». 

Більш того, згідно з положеннями конституції, поняття «шлюб» чітко характеризується як союз чоловіка і жінки, а держава зобов'язується захищати людське життя «з моменту зачаття».Що, неважко здогадатися, йде врозріз із законодавствами інших держав Євросоюзу і суперечить концепції спільного європейського дому. Прихильність Угорщини традиційним християнським цінностям дуже стурбувала правозахисників, що спеціалізуються на легалізації абортів і права сексуальних меншин. 

Але перш за все, конституція примітна тим, що конституційний суд Угорщини різко обмежується у своїх правах як мінімум на 9 років. Наприклад - позбавляється права приймати рішення з питань, пов'язаних з бюджетом, митним регулюванням та оподаткуванням. Створений для управління бюджетом рада отримала право накладати вето на проекти бюджетів уряду і тим самим не тільки блокувати неугодні націоналістам ініціативи, а й створювати умови для проведення дострокових виборів.

 Рівнем нижче, угорський уряд встиг прийняти в 2011 році інші норми, пов'язані з посиленням ролі традиційних інститутів. Так, в липні угорський парламент схвалив закон про релігії та релігійні організації. Який визнає законною діяльність в Угорщині тільки 14-ти релігійних конфесій (католиків, іудеїв, православних, уніатів, а також кількох груп протестантів). 

Всього ж в Угорщині офіційно числиться близько 70 релігійних громад, аж до мормонів і кришнаїтів. Варто звернути увагу на те, що закон не схвалює присутності на території Угорщини ісламу і буддизму. Під тиском світової спільноти, в першу чергу - США, 19 грудня конституційний суд Угорщини визнав закон недійсним. Але правляча коаліція прем'єр-міністра Віктора Орбана протягом двох днів представила новий законопроект, який і був прийнятий 30 грудня 2011 року.

Редакція законопроекту була досить поверховою. Кількість «дозволених» релігійних конфесій залишилося колишнім, але тепер передбачена процедура реєстрації релігій, які бажають діяти на території Угорщини офіційно. Для визнання в якості конфесії, релігійне об'єднання має мати стаж діяльності на міжнародному рівні не менше 100 років, і більше 20 - на території Угорщини. 

Таким чином, суть релігійних процесів після перегляду законопроекту не змінилася - як і раніше долю всіх конфесій вирішує парламент, в якому дві третини місць належить консерваторам Віктора Орбана, партії «ФІДЕС» (Угорський громадянський союз). Одночасно, прем'єр-міністр Орбан, за висловом чиновників ЄС, «вніс у нову Конституцію« націоналістичні акценти »- адже тепер назву мадярського держави звучить« Угорщина », а не« Республіка Угорщина ».

Реформи, що проводяться урядом, торкнулися і інших аспектів взаємин влади і суспільства. Нагляд за всім радіо і телеефіром з 1 січня перебуває в монопольному віданні регуляторного Ради з нагляду за ЗМІ, що складається виключно з довірених осіб діючого уряду. Причому, згідно споконвічного плану, повноваження Ради простягалися б ще далі. Поряд з першим варіантом закону про релігії, угорський конституційний суд також визнав неконституційними положення іншого законопроекту, згідно з яким журналісти були зобов'язані повідомляти Раді джерела своєї інформації. 

Дійшло до того, що США почали загрожувати Угорщині остракізмом. 27 грудня угорське видання Népszabadság повідомило, що держсекретар Хілларі Клінтон направила особисто офіційний лист угорському прем'єрові Орбану, після чого послання було опубліковано в Мережі. Пані Клінтон висловлює своє невдоволення поточною ситуацією в Угорщині, а прем'єр Орбан, на її думку, проводить послідовне «згортання демократії в країні». 

Найбільше турбує США утиск прав конституційного суду і перерозподіл судових повноважень. У другу чергу, турбує удар «по базовим правам людини», який завдає закон про релігійні об'єднання і контроль держави над ЗМІ. Держсекретар Клінтон, ні багато ні мало, вимагає негайної зміни цих законів для збереження в Угорщині «індивідуальних свобод та системи демократичних стримувань і противаг влади».

Марк Палмер, віце-директор правозахисної організації Freedom House заявив, що тепер над Угорщиною нависла «реальна загроза міжнародної ізоляції». При цьому «ізоляція Угорщини - вже не абстрактна загроза, а реальність, але я вважаю, що для самих угорців Європа - природний вибір, і, тим не менш, в даний час не виключено, що їх видалять з Європейського Союзу ». Тобто, США, по державних і незалежним формально каналам погрожують через голову Брюсселя «виключити» Угорщину з Євросоюзу.

На відміну від Вашингтона, Брюссель більше стурбований фінансовими питаннями. Крім правових заходів у сфері ЗМІ, релігії та судової системи, угорський парламент прийняв закон про національний банк Угорщини MNB. Банк передається під повний контроль угорського уряду, незважаючи на протести керівництва самого банку. Згідно з новим законом про MNB, вводиться додаткова посада віце-голови голови Нацбанку, якого призначає глава уряду. Це, на думку Брюсселя, суперечить базовим договором ЄС та дало формальний привід заморозити важливі для Будапешта переговори щодо надання кредиту в 10 мільярдів євро від МВФ і Євросоюзу. При цьому глава угорської делегації, міністр національного розвитку країни Тамаш Феллегі повідомив, що «Угорщина не піде на все заради грошей МВФ». 

Незважаючи на призупинення переговорів, в Брюсселі, здається, не цілком розуміють, як реагувати на раптовий поворот Угорщини до традиційних і навіть націоналістичним цінностям. Глава Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу обмежився тим, що написав Віктору Орбану кілька листів, в яких висловив свою стурбованість нововведеннями. Також Брюссель пообіцяв ретельно перевірити відповідність нової конституції Угорщини на предмет відповідності загальноєвропейським нормам, але при цьому «поважати право Угорщині, як і будь-який іншої країни ЄС, на самостійні рішення». 

Арсенал можливих рішень у Брюсселя і справді невеликий. Якщо відмовити Угорщині у видачі кредиту, це може спровокувати новий виток фінансової кризи у всій Європі. Після звісток про провал переговорів, міжнародні рейтингові агентства вже обвалили рейтинги Угорщини до «сміттєвого рівня», а курс угорського форинта впав нижче будь-яких меж. Хоч Угорщина і зберегла свою національну валюту, але на її переддефолтний стан Євросоюзу доведеться якось реагувати. 

Крім цього, відмова у фінансовій допомоги буде дуже небезпечним прецедентом. По суті справи, це буде першим випадком, коли наднаціональні органи ЄС відмовили в допомозі державі, політика уряду якого користується підтримкою населення країни, але не влаштовує Брюссель. Що, можна не сумніватися, посилить відцентрові тенденції в Європі. До того ж, Брюссель повідомляє про те, що можуть бути введені навіть якісь санкції, крім замороженого «кредиту». При цьому абсолютно незрозуміло, хто буде уповноважений такі санкції вводити, хто буде їх контролювати, і на підставі яких законів можливе прийняття подібних заходів

Прошу сприймати цю публікацію як можливість третього шляху(без ЄС і без Росії)


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: Угорщина
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.