Суду присяжних в Україні не буде

18 січня 2012, 21:23
Власник сторінки
Юрист, Правовед
0
559

У нас судді по двоє в кабінетах працюють, які тут присяжні,- регіонал

 «Нагадаємо, що 14 червня в Україні набув чинності закон про ліквідацію інституту народних засідателів у кримінальному процесі. Законом внесено зміни до Кримінально-процесуального кодексу, які ліквідували інститут народних засідателів у кримінальному процесі, а справи, які на сьогоднішній день підсудні складу суду за їх участю, передати в компетенцію складу суду, який утворюється з трьох професійних суддів», -сказав Президент при презентації проекту нового УПК.

Ось як сьогодні виглядає текст діючого КПК:

Стаття 17. Колегіальний і одноособовий розгляд справ

Кримінальні справи розглядаються в суді першої інстанції одноособово суддею, який діє від імені суду, за винятком випадків, передбачених частинами другою і третьою цієї статті.

Кримінальні справи про злочини, за які законом передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк більше десяти років, розглядаються в суді першої інстанції колегіально судом у складі трьох осіб, якщо підсудний заявив клопотання про такий розгляд.

Кримінальні справи про злочини, за які законом передбачена можливість призначення покарання у виді довічного позбавлення волі, в суді першої інстанції розглядаються судом у складі двох суддів і трьох народних засідателів, які при здійсненні правосуддя користуються всіма правами судді.

А ось, що пропонується. Ніякого суду присяжних в Україні не буде. Йде цинічна підміна понять.

Стаття 378. Роз’яснення права на суд присяжних

1. Обвинувачений у вчиненні злочину, за яке передбачене покарання у вигляді довічного позбавлення волі, під час підготовчого судового засідання має право заявити клопотання про розгляд кримінального провадження у відношенні нього судом присяжних.

2. Прокурор, суд зобов’язані роз’яснити обвинуваченому у вчиненні злочину, за який передбачене покарання у вигляді довічного позбавлення волі, можливість та особливості розгляду кримінального провадження у відношенні нього судом присяжних.

Тепер у  всіх ЗМІ нам намагаються довести, що в Україні буде введено суд присяжних і складатиметься він з двох професіональних судів і трьох присяжних, тобто колишніх народних засідателів. Кого вони дурять, нас, Європу? Чи може самі вірять, що створюють суд присяжних, а фактично нічого не зміниться. Як присяжними можуть стати професійні судді? Що вони там робитимуть? Світ перевернувся.

Представники ПР і не скривають, що про суд присяжних у найближчих перспективах годі і мріяти. Мов, не має умов і можливостей їх створити, у нас ще є суди, де в одному кабінеті по два судді працюють.

Та народ знає куди гроші ідуть, що у нас будується, а що імітує будівництво.

 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.