Як звільняли міністра фінансів?

20 січня 2012, 08:12
Власник сторінки
Юрист, Правовед
0
439

Президент про звільнення Ярошенко не вказано підстав для звільння і без посилань на заяву останнього.

Як повідомляв УНІАН, 18 січня Президент України В.ЯНУКОВИЧ прийняв відставку Федора ЯРОШЕНКА з посади міністра фінансів. Сам бувший  Міністр фінансів сказав що подав у відставку за власним бажанням та підтвердив, що остається вірним прихильником політики президента і готовий продовжувати працювати у цьому напрямку.

І ось читаю Указ Президента і не розумію яким чином звільнено Ярошенка. Так, так, саме звільнено, бо жодного слова про відставку в Указі не має, як і не має підстав.

Якийсь дуже мудрий Указ без посилання на закон, чи якийсь інший нормативний акт. Він складає всього з одного речення, читайте:

«УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ № 15/2012

Про звільнення Ф.Ярошенка з посади Міністра фінансів України

Звільнити ЯРОШЕНКА Федора Олексійовича з посади Міністра фінансів України.

Президент України Віктор ЯНУКОВИЧ

18 січня 2012 року».

То як же звільнено Ярошенка? Згідно законодавства така посадова особа може бути звільнена по КЗпП України і Закону «Про державну службу». Та в Укзі Президента не має посилань на ці закони.

В то й же час стаття 31 Закону «Про державну службу» говорить, що:

«Відставкою є припинення державної служби службовцем, який займає посаду першої або другої категорії, за його письмовою заявою.

Підставами для відставки є:

принципова незгода з рішенням державного органу чи посадової особи, а також етичні перешкоди для перебування на державній службі;

примушування державного службовця до виконання рішення державного органу чи посадової особи, яке суперечить чинному законодавству, що може заподіяти значної матеріальної або моральної шкоди державі, підприємствам, установам, організаціям або об'єднанням громадян, громадянину;

стан здоров'я, що перешкоджає виконанню службових повноважень (за наявності медичного висновку).

Відставка приймається або в ній дається мотивована відмова державним органом або посадовою особою, які призначили державного службовця на цю посаду. Рішення про прийняття відставки або відмову в ній приймається у місячний термін. У разі відмови у відставці державний службовець повинен продовжувати виконання службових обов'язків і має право на звільнення в порядку, передбаченому Кодексом законів про працю України».

Всі ці підстави Ярошенко відмітає апріорі, твердо і безповоротно.

Звільнення по КЗпП носять одні наслідки, а звільнення по Закону про держслужбу зовсім інші. Ось що говориться у тій самій 31 статті:

«У разі відставки державного службовця, який не досяг віку, що дає право на призначення пенсії відповідно до цього Закону, але має страховий стаж, необхідний для призначення пенсії за віком у мінімальному розмірі, передбаченому абзацом першим частини першої статті 28 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", і відпрацював на посадах першої чи другої категорії не менш як п'ять років, йому виплачується щомісячно 85 відсотків його посадового окладу з урахуванням надбавок за ранг та за вислугу років до досягнення віку, що дає право на призначення пенсії відповідно до цього Закону».

Не вірю, що в адміністрації президента працюють юридичні невігласи, але Указ Президента про звільнення Ярошенка, явно не має нічого спільного з законодавством України. Чи для Президента закон не писаний ?

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.