Політичний режим хаосу або модель лайтократії.

07 лютого 2012, 01:03
Власник сторінки
Політолог
0
501

«Лайтократія» новий термін, який я вирішив застосувати для оцінювання останніх дій української влади. Я спробував проаналізувати режим, який дійсно діє у межах держави та з’ясувати реальні механізми.

Чому «лайтократія», а тому що це  правління «брехні». Вже тепер не прихованої а відкритої та публічної. Засоби та методи, що використовує сьогоднішній так званий центр прийняття рішень у політичному режимі України, бо з точки зору повноцінної держави я не бачу реальних зрушень, хоч би до верховенства права. Все зводиться до того, що під прикриттям будуються такі нові інститути та нові правила політичної гри з боку діючої влади, що й важко собі уявити. Взяти хоч би ініціювання створення Конституційної Асанблеї. Президент дав чітко зрозуміти, а точніше його функціональні групи тиску, що правила політичної гри мають змінитися, якщо настане така загроза, що опозиція або народ схоче отримати більше від влади, ніж вони на це претендують. Багато аналітиків та експертів вказують, що ініціювання розроблення реформ про зміни до Конституції – це лише маніпулятивний хід перед парламентськими виборами або ж загравання з Європою як відповідь на резолюцію ПАРЄ. Проте я бачу тут більше ніж просто введення чергової хиби для українського народу – це розбудова вже легальної лайтократії, коли непослідовність у політичному курсі списуватиметься на його підкріпленість основним законом держави. Як це відбуватиметься  і що буде із державою. Такий режим довго не живе. А слабка його сторона це адміністративна влада, тобто чиновники, які спочатку пристосуються до нових правил гри, але нові інститути, наприклад публічно діючі ПЕГ, стануть дестабілізатором внутрішніх відносин  груп тиску, оскільки неформальні інститути стабільні лише під час діяльності у тіньовій зоні, коли ж відбувається їх легалізація, отже мають діяти вже за формально закріпленим правилами. Що ж логічно шлях спрямовується автоматично до демократичного режим в незалежності чи Конституція матимете такі принципи демократії. Хоч на врядче  настане час, коли Конституція повність зміниться аж до знищення основних принципів  демократії адже на захист своїх прав та спостереження їх виконанню стає народ як цілісне громадянське суспільство. Тому режим контрольованих законів лайтократії вибухне із середини, бо самі його творці не звикли жити та правити за праилами.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.