Профільний комітет парламенту підтримав законопроекти по МЖК

07 лютого 2012, 14:06
Власник сторінки
Голова підкомітету з питань контролю та законодавчого забезпечення регулювання ринків фінансових послуг
0
663

Можливі шляхи вирішення проблеми забезпечення молоді житлом


Сьогодні, 7 лютого 2012 року, Комітет Верховної Ради України з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму розглядав на своєму засіданні законопроект 9290 «Про особливості державної підтримки забезпечення молоді житлом» та законопроект 9285 «Про молодіжну житлово-будівельну кооперацію».

Про що ці законопроекти?

 

За даними Державної служби статистики на квартирному обліку перебувало 1 млн. 139 тис. молодих сімей та самотніх молодих громадян. А одержали лише 11 тис. сімей, які перебували  на квартирному обліку. Таким чином, минулого року житло отримали  0.9 % тих, хто потребував на поліпшення житлових умов.

 

Це означає, що при збереженні темпів "середньому" черговику доведеться чекати житло близько 100 років.

 

При цьому лише близько 10 % громадян спроможні виконувати зобов'язання за іпотечними кредитами, які надають комерційні банки.

 

Зважаючи на це, зрозумілою стає необхідність прийняття єдиного комплексного закону України, який встановив би основні механізми державної підтримки забезпечення молоді житлом та особливості їх застосування.

 

Одразу ж хочу дещо зазначити. Так, вже є Закон України “Про сприяння соціальному становленню та розвитку молоді в Україні” у якому житловим проблемам молоді присвячена аж одна стаття. І ця стаття має декларативний характер. Фактично вона не працює.

 

Цей же законопроект 9290  спрямований на створення реальних, а не декларативних механізмів державної підтримки забезпечення молоді житлом, поліпшення житлових умов молодих громадян

 

Внесений законопроект встановлює основні механізми державної підтримки забезпечення молоді житлом зокрема, іпотечне пільгове кредитування,  сприяння створенню молодіжних житлових комплексів (молодіжних житлово-будівельних кооперативів), надання державної підтримки для будівництва або придбання житла, надання житла в оренду без права його викупу тощо.

 

Також у законопроекті регулюються особливості організаційного забезпечення державної підтримки забезпечення молоді житлом, зокрема фінансування державної підтримки забезпечення молоді житлом.

 

Крім того, значна увага у законопроекті приділена громадському контролю за виконанням суб’єктами правовідносин у сфері  державної підтримки забезпечення молоді житлом вимог законодавства.

 

Також, на мою думку, можливим виходом із "житлової кризи" для молоді могло би стати відродження досвіду молодіжної житлово-будівельної кооперації. В Україні у 70-80-ті роки минулого сторіччя рух МЖК отримав потужний розвиток та підтримку серед молоді. Масштабне будівництво молодіжних житлових комплексів здійснювалось майже у кожній області.

 

Але на жаль, на  сьогодні, деяка недосконалість законодавства про кооперацію та його непристосованість до сучасних умов заважає ефективному розвитку молодіжної житлово-будівельної кооперації. На теперішній час молодіжним житлово-будівельним кооперативам  важко, а інколи навіть неможливо конкурувати із потужними будівельними компаніями.
 
Таким чином на сьогодні існує потреба прийняття законодавчого акту, який забезпечив би з одного боку, надав МЖБК підтримку з боку держави, підвищив конкурентоздатність МЖБК на житлово-будівельному ринку України, а з іншого – належний державний контроль за діяльністю таких кооперативів (щоб переконатися, що  діяльність кооперативів спрямована саме на забезпечення житлом молодих сімей, а не на збагачення їх керівництва).

 

Відроджені МЖБК  зможуть запропонувати найвигідніші умови для придбання житла ніж всі інші будівельні компанії чи фінансові установи-кредитори. Адже МЖБК матимуть змогу укладати угоди безпосередньо із будівельною-організацією підрядчиком, оминаючі посередників, що значно зменшить остаточну вартість житла.

 

У законопроекті 9285 зазначено, що молодіжний житлово-будівельний кооператив здійснює свою діяльність без мети отримання прибутку. Це надасть змогу продавати житло молоді майже по собівартості.

 

Перевагою даного законопроекту є те, що його реалізація не потребує видатків з Державного бюджету України.

 

Система молодіжної  житлово-будівельної кооперації відповідно до законопроекту розрахована на дієздатних громадян України віком від 18 до 35 років, які перебувають у шлюбі не менше 3 років, або мають дитину.

 

Прийняття 9285  також сприятиме широкому залученню молоді до участі у житлово-будівельної кооперації, а, отже, самостійному будівництву житла для себе,  поліпшенню житлових умов молодих сімей, зміцненню соціальної стабільності в суспільстві, збільшенню народжуваності дітей та покращенню демографічної ситуації як в окремих регіонах країни, так і в державі в цілому.

 

Таким чином, зазначені законопроекти реально, а не декларативно зможуть сприяти вирішенню найбільш важливої проблеми молоді – забезпечення власного житла.

 

Народні депутати України – члени Комітету підтримали мене та проголосували за схвалення законопроектів та рекомендували парламенту прийняти їх у першому читанні.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: законопроект
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.