«Світоглядна революція» нашим собакам ще й не снилася

13 лютого 2012, 11:03
Власник сторінки
0
769

Сьогодні, о 15:30 у Святошинському райсуді Києва розпочнеться суд над київським «догхантером» Олексієм В. 19-річний хлопець убивав цуценят, розпорюючи їм животи. Вбивство тварин він знімав на відео.

Є теми, які обговорюють, заговорюють, але не вирішують. Саме до таких належить і тема-проблема бездомних тварин. Час від часу, ніби по команді, включаються чи активізуються певні інформаційні  важелі, і поки суспільство розділяється у протилежних думках, кудись неодмінно зникають гроші, що виділяються на вирішення проблеми. І так повторюється із року в рік. Цього разу був сказ. Як виник ні звідки, так і зник. Хоча ні, звідки виник, ми знаємо. А куди ж подівся? Виявляється, його і не було. (В чому, щоправда, не було і сумніву). Ми знову стали свідками великої брехні на державному рівні.
У прямому ефірі «Київського форуму» з Реною Назаровою прозвучало визнання того, що сказу в Києві насправді і не було. Разом з тим, у студії я поставив запитання, чи повідомили представники української влади керівництво УЕФА про те, що в Києві, який прийматиме влітку туристів, оголошено про сказ. Відповідь була : «Звичайно повідомили. Тому, що сказ – хвороба, повідомлення про яку є  обов‘язковим» . Це сказав директор департаменту ветеринарної та фітосанітарної служби України Віталій Башинський.  http://youtu.be/4xmWltXWjSk
І знову чергова брехня. Бо в кінці січня Президент міжнародної організації із захисту тварин Тамара Тарнавська зустрічалася із представниками УЕФА. На моє прохання вона поцікавилася, чи надходило з Києва таке повідомлення.  Виявляється, жодних повідомлень з Києва про сказ до УЕФА не надходило. 
Чому так легко і безкарно у нас посадовці можуть говорити неправду на високому рівні, і не турбуватися за наслідки? Мабуть тому, що нікого не карають за брехню. За це відповідає хтось «крайній». У даному разі знову крайніми виявилися собаки. Знову сотні отруєних, розстріляних, спалених.
Жорстокість характерна для усіх країн пострадянського простору. Цей висновок європейців наші чиновники чомусь сприймають як виправдання. В Азербайджані, мовляв, он готуються до Євробачення, і в Баку знищують безпритульних тварин тими ж методами, що й в Україні, Білорусії, Росії.  Але ж Україна стукається в Європейський союз, де природозахисні організації мають велику вагу і вплив, а захистом тварин займаються перші особи, і це вважається престижним. Тому такий резонанс в Європі мають факти жорстокої розправи над безпритульними тваринами, що мають місце в Україні. Акції протестів у європейських країнах біля посольств України вже стали масовими явищами, а словосполучення «Україна – Євро 2012» для європейців асоціюється з фото, відео розстріляних, отруєних та спалених заживо в пересувних крематоріях собак. Від такого «іміджу» Україні вже буде важко відмитися, навіть коли пройде «Євро-2012»,  коли змінимо свій нинішній уряд і знову, вже наполегливіше, постукаємося до Євросоюзу, нам пригадають наших собак.
У сусідні й Польщі, де свого часу були такі ж проблеми з безпритульними тваринами, як і в Україні, цю проблему зуміли швидко вирішити, бо вирішували. Зараз поляки вже повність живуть за європейськими законами,в тому числі і щодо поводження з тваринами. Зокрема, з нового року у них вступив у дію новий закон про охорону тварин, який поляки називають «Світоглядна революція». Відповідно до нього, за знущання над тваринами даватимуть 3 роки позбавлення волі. Закон ініціювали польські громадські організації. Ним передбачено дуже суворі покарання та великі грошові штрафи за знущання над тваринами. Крім цього, польські законодавці зобов’язали органи місцевого самоврядування подбати про нових господарів для тих тварин, які опинилися на вулиці. 
 
Значно збільшилися грошові штрафи за негуманне ставлення до чотирилапих. Тепер такий штраф може сягати ста тисяч злотих, тобто понад 20 тисяч євро. Законом заборонено відстріл бродячих тварин, а також обрізання з так званою естетичною метою хвостів та вух у собак. У новому законі наголошується, що утримувати собаку на прив’язі можна не довше ніж 12 годин, причому ланцюг не може бути коротшим, ніж 3 метри.
Ось така конкретика. При цьому польські парламентарії вважають, що втілити в життя такі жорсткі вимоги реально, оскільки у Польщі за останні роки відбулися великі зміни у ставленні до тварин. Тож, вважають законодавці, пересічні поляки адекватно реагуватимуть на випадки варварського ставлення до тварин, дзвонитимуть у поліцію, в муніципальні охороні служби, повідомлятимуть про скандальні випадки ставлення до тварин.
Цей приклад для того, аби було зрозуміло, наскільки нам ще далеко до Європи.  Отруєння, розстріл на місці, спалення, знущання та ще й пропаганда через інтернет вбивства бездомних тварин.   Що іще доведеться пережити нещасним українським собакам, особливо в останні місяці підготовки до Євро -2012. «Світоглядна революція» їм ще й не сниться, бо і спати їм ніде, мільйони гривень, які виділені на притулки для тварин, знову украдені чиновниками. А головне, на державному рівні досі й … «кіт не качався», говорячи мовою народною. Для початку вже було б великим проривом, аби виконувалися норми законодавства щодо захисту тварин, які вже існують в Україні. Існують, та не діють. Тестом стане перший  суд над живодером, який розпочнеться сьогодні у Києві. До нього буде прикута увага захисників тварин, які доклали багато зусиль, щоб цей суд відбувся. І всі разом ми слідкуватимемо за тим, щоб нелюд поніс заслужене покарання. http://www.facebook.com/events/357711960913114/
Вадим Гордін,
Голова Комітету Громадського  Контролю за діями влади
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.