Сучасні аспекти ведення галузі хмелярства

24 лютого 2012, 10:37
Власник сторінки
провідний спеціаліст - державний інспектор відділу розсадництва та багаторічних насаджень управління контролю якості насіння та
0
603

Хмелярство України

Як відомо, у світовій торгівлі хмелем Україна відноситься до тих країн, які вирощують переважно ароматичні сорти хмелю, а для задоволення внутрішніх потреб у виготовленні рядового пива закуповують закордоном хміль гірких сортів або продукти переробки з цих сортів.  Так у 2011 році в Україні 75 % валового збору хмелю склали ароматичні сорти. 

Ґрунтово-кліматичні умови найбільше відповідають умовам вирощування хмелю в поліській та лісостеповії зоні, дозволяють вирощувати сировину високої якості ароматичних та гірких сортів. Сорти хмелю повинні відповідати багатьом критеріям, основні з яких це висока та стабільна врожайність, стійкість до шкідників та хвороб, придатність до інтенсивного механічного використання, наявність необхідних для пивоваріння речовин (альфа-кислоти, бета-кислоти, полі феноли, ксантогумол та інші).  Сорти повинні мати відмінні пивоварні властивості , можливість перероблятись у хмелепрепарати (гранули, екстракти та ін.), тривале зберігання без втрат речовин.

На сьогоднішній день хмелярство України починає поступово відходити від радянської системи вирощування хмелю. На заміну ручної праці все частіше використовується механізована, що дає змогу заощадити не тільки гроші, що  важливо, але й час на виконання тієї чи іншої операції. Завдяки цьому ми можемо вирощувати не менше 20 ц/га хмелепродукції, не втрачаючи якості, бо затримка з операціями на декілька днів чи тиждень зменшує урожайність на 3-4 ц/га кожна.

Можна відзначити такі аспекти ведення хмелярства: технічні - так, замість ручної заготівлі підтримок використовують агрегат СПХ-2,5 з електроприводом; для навішування підтримок використовують вишку ВХГ-5,2; механізований обрізчик маток хмелю ОГХ – 1 замінює до 15 жінок на 1 га хмеленасаджень; вже більшість господарств проводить закладку хмеленасаджень не в ручну, а механізованим агрегатом.

агрономічні - велику роль в отриманні сталих врожаїв відіграє мінеральне живлення рослин. На даний момент компанії надають висококонцентровані мінеральні добрива, використання яких разом з органічними добривами сприяє поліпшенню структури грунту, його фізичним та хімічним властивостям.

екологічні - особливу увагу треба звертати на екологізацію виробництва хмелесировини. Більшість хмелеплантацій знаходяться на відстані 100-200 метрів від будинків, тому необхідно використовувати біопрепарати, які малотоксичні.

Важливою запорукою отримання якісних врожаїв є система захисту хмелю від бур’янів, хвороб та шкідників. Під час вегетації хміль уражується біля 90 видами шкідників, та 20 видами хвороб. Несвоєчасний захист в окремі роки призводить до зниження урожайності на 40-50%. Головним критерієм ефективності є комплекс заходів боротьби як зі шкідниками і хворобами, так і з  бур’янами, які являються резервацією для шкідників та хвороб. Використання нових оприскувачів закордонного виробництва дає змогу швидко і якісно проводити обприскування, таких чином запобігати втратам урожаю.

селекційні - аналіз значення генетичних та агротехнічних факторів в зростанні врожайності сільськогосподарських культур у більшості розвинених країнах світу показує, що за останні півсторіччя роль сорту, тобто генетичного фактору, в два рази перевищує значення всіх інших агротехнічних заходів, які впливають на підвищення родючості ґрунтів та покращення умов вирощування рослин.

Виходячи з того, що хміль є найбільш специфічним, незамінним і найдорожчим видом сировини для виробництва пива, високоякісну продукцію можна одержати лише за умови використання хмелю окремих селекційних сортів, що пов’язано з особливістю їх біохімічного складу. Показники якості є характерними ознаками сортів, тому при формуванні сортового складу виробничих насаджень основна увага повинна зосереджуватись на найкращих для пивоваріння сортах.

Використання нових сортів повинно супроводжуватись не тільки застосуванням методів швидкого їх розмноження і садіння обов'язково лише здоровим посадковим матеріалом, але й належним доглядом за цими сортами у виробництві із застосуванням нових технологій. Вирішення цієї проблеми сприятиме активізації експорту нашого хмелю

На сьогоднішній день в Реєстрі сортів дозволених для використання та поширення в Україні налічується більше 30 сортів хмелю. Більшість з них виведена в Інституті сільського господарства Полісся, але є і такі, що належать приватним селекціонерам, таким як Рудик Руслан Іванович з ТОВ ВО Агро-Пром-Сервіс. Багаторічною важкою працею було виведено два сорти, які повністю відповідають вищезгаданим нормам конкурентоспроможних сортів, мова йде за сорти Тріумф та Руслан.

економічні - в ринковій економіці перевагу віддають сортам, які можуть забезпечити швидке отримання прибутку, високу рентабельність та користуватись попитом на закордонному ринку. Конкурентоспроможний сорт хмелю повинен мати не менше 20-25 ц/га стабільного врожаю сировини, містити не менше 7-10 % альфа-кислот (ароматичний) та 14-18% альфа-кислот (гіркий), збиратися механізовано, мати стійкість до патогенів. Також в останній час підвищений інтерес викликають сорти з підвищеним вмістом ефірної олії та ксантогумолу (сорт Руслан), що дає можливість використовувати ці сорти в інших галузях народного господарства: парфумерній, фармацевтичній.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.