Пішов з життя останній президент УНР у вигнанні Микола Плав'юк

13 березня 2012, 23:16
Власник сторінки
0
601

На 87 році життя не стало видатного українського політика Миколи Васильовича Плав'юка. Микола Плав'юк був  четвертим і останнім президентом Української Народної Республіки в екзилі. 

Як відомо, після приходу більшовиків до влади, уряд Української Народної Республіки емігрував за межі України. Прихистком для уряду в різний час були такі країни як: Польща, Чехословаччина та Франція. Уряд діяв через  профільні міністерства та установи. В своїх поглядах Уряд УНР орієнтувався на країни Заходу.

Першим главою УНР у вигнанні, був колишній Головний Отаман військ УНР та голова Директорії Симон Петлюра. Основою діяльності уряду була боротьба з більшовицьким режимом, переважно, шляхом залучення світової спільноти та випуску дисидентської літератури. Підпорою екзильного уряду УНР була Українська Радикально-Демократична Партія, в яку входила більшість членів уряду. УНР мала своє власне військо, для цього уряд створив Українське Військово-Історичне Товариство, яке популяризувало військову справу.  За свою історію уряд УНР пережив реформацію, яка сталась після другої світової війни.  УНР тепер позиціонувалась, як передпарламент державного центру.

 З 1989 року УНР в екзилі  стає очолювати Микола Плав'юк.

22 серпня 1992 – це дата, яка назавжди увійде в історію Незалежної України. Це день коли мрії та сподівання всіх українців у вигнані здійснились, день коли незалежна Україна офіційно стала правонаступницею Української Народної Республіки. У цей день Президент Української Народної Республіки в екзилі Микола Плав'юк передав грамоту Державного центру УНР першому Президентові України Леоніду Кравчуку.

Вже в 1993 році Указом Президента України Л. М. Кравчука, враховуючи визначні заслуги перед Українською державою, громадянина Канади Плав'юка Миколу Васильовича було прийнято до громадянства України.

Микола Плав’юк був одним із засновників і Головою Правління Фундації імені О.Ольжича у Києві. Також є автором величезної кількості статей з політології, актуальних питань політики України, української діаспори в українській та англомовній пресі

Вшануймо пам’ять великого українця, справжнього патріота своєї держави, гідну постать історії! Вічна шана!

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.