Невдачі держави проти успіхів українців

14 березня 2012, 16:20
Власник сторінки
0
503

Газові контракти як сенс життя?

Здається, немає у Європі країни, ставлення до якої з боку як професійних політиків, так і пересічних громадян було б настільки полярним. З чим асоціювалася Україна у 1990-2000-х? Чорнобиль, економічна криза, злиденність більшості населення, справа Ґонґадзе, перманентні корупційні скандали.

І тут же – перемоги братів Кличків, успіхи українських виконавців на «Євробаченні», здобутки футбольних клубів на міжнародній арені – можемо ж, коли хочемо!

Гнітюче враження складає спроба перегляду інформаційних сайтів, присвячених огляду іноземної преси. Наприклад – www.inopressa.ru з пошуком по ключовому слову «Україна». Повідомлення з початку березня: «Регрес України» (The New York Times), «Як звільнити Європу від «енергетичного прокляття» (Le Figaro), «Україна: чим небезпечний Путін 2.0» (Financial Times), «Енергетична війна: чому так важливо не поступатися європейськими газопроводами» (Legno Storto), «Микола Азаров: іншим би таку демократію» (Die Welt).

Про що мова у кожній зі статей? Та виключно про газ! Україна, хочемо ми цього чи ні, сприймається у Європі та світі як транзитна країна, з транзитними перспективами, транзитними проблемами, спірними питаннями щодо транзиту російських енергоносіїв до європейських країн. І ставлення до неї відповідне.

Можна було б таким станом речей пишатися – нічого не видобуваємо, лише продаємо та маємо прибуток. Але, по-перше, прибуток цей залишається в руках дуже обмеженого кола осіб, а, по-друге, історія ХХ та початку ХХІ століття, неодноразово демонструвала – яка небезпека чекає на країни, «зав’язані» на імпорті та транзиті нафти і газу.

Тому питання позбавлення від такої залежності, зниження її долі у ВВП України має стати чи не найбільш гострою темою майбутньої виборчої кампанії. А опозиція, зі свого боку, має сформувати чітке бачення вирішення цієї проблеми.

Ми уже винні іншим країнам астрономічні суми за незрозумілими розрахунками. І допустити, щоб за борги віддали в іноземну власність всю економіку України нам не пробачать майбутні покоління.

Голова Вінницької обласної організації
Політичної партії "УДАР" Віталія Кличка
Ігор Ткачук


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.