Що не зрозумів віце-прем’єр

19 березня 2012, 12:30
Власник сторінки
Народний депутат України
0
451

Хаос системи нарахування заробітної плати в Україні.

Днями віце-прем’єр, міністр соціальної політики Сергій Тігіпко заявив, що в Україні на зарплати «у конвертах» витрачається 145 мільярдів гривень. «У тіні» знаходиться близько половин зарплат українців, а казна від цього недоодержує близько 28 мільярдів гривень.

Вихід з цього віце-прем’єр бачить у тому, що слід легалізувати робочі місця, залучати інвестиції, зробити видатки бюджету прозорими.

Сперечатися із цим важко – практика неоформлених чи недооформлених зарплат, приховування від десятків спостережних органів реального заробітку працівників стала звичною традицією у вітчизняному роботодавстві. Але, здається, набагато значніші невраховані кошти «крутяться» не у приватних, а у бюджетних організаціях.

Секретом полішинеля є те, що керівники бюджетних установ можуть виписувати по 2-3 ставки на особи, часто не існуючі, мають можливість виплачувати, або не виплачувати премії, робити чи не робити доплати.

Давайте перевіримо: скільки премій на рік виписує собі середньостатистичний головний бухгалтер школи чи поліклініки? У скільки разів відрізняється формально однакова, але чомусь зовсім відмінна зарплата «улюблених» та «звичайних» фахівців.

І, якщо у питанні «зарплати у конвертах» держава, яка бажає зібрати якомога більше податків, інколи знаходить адекватну (а, швидше, – неадекватну) відповідь, то у питанні контролю за використанням коштів бюджетних установ, навіть каральні заходи є не завжди ефективними.

А тому легалізація робочих місць, залучення інвестицій та прозорість видатків бюджету є заходами непоганими, але абсолютно недостатніми у тому хаосі, в якому перебуває вся система нарахування заробітної плати в Україні.

 

Член Політради

Політичної партії «УДАР» Віталія Кличка»

Геннадій Ткачук

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.