Янукович не обіцяв російській мові статус державної

21 березня 2012, 17:39
Власник сторінки
Юрист, Правовед
0
439
Янукович не обіцяв російській мові статус державної

Повідомлення російських журналістів спричинило до спалаху скандалу в Україні. тепер він потух.

Янукович не обіцяв російській мові статус державної              

 В Україні вже два дні не вщухають баталії навколо вислову президента Януковича, який ніби  то пообіцяв зробити російську другою державною мовою в Україні. Оскільки, так категорично гарант Конституції щодо державного статусу російської мови раніше не висловлювався, у ЗМІ спалахнув скандал. Давав обіцянку, не давав. Може бути, не може. Не прояснила суті справи і Ганна Герман, яка заперечила таку обіцянку Президента і, як завжди це буває перевала стрілки на російських журналістів, які не правильно витокмачили слова Президента. 

Відомо, що першоджерелом скандалу стало російське інформагентство, яке взяло інтерв'ю у президента України.

Сайт «UKR.net сьогодні опублікував повідомлення Прес-служби президента України з категоричним заголовком «У Росії вигадали обіцянку Януковича про двомовність»

 Президент України Віктор Янукович не обіцяв надати російській мові статус державної - в його інтерв'ю ИТАР-ТАСС про це немає ні слова. Між тим, в Україні реінкарнація традиційної передвиборної теми за півроку до парламентських виборів вже викликала "ланцюгову реакцію", повідомляє ЛігаБізнесІнформ.

Вчора ввечері на порталі ИТАР-ТАСС з'явилася новина під заголовком "Україна найближчим часом прийме закон про дві державні мови - українську та російську", підготовлена на основі інтерв'ю президента Януковича.

Проте в тексті інтерв'ю, викладеному на офіційному порталі глави держави, відсутня пряма вказівка ​​на те, що Янукович говорив саме про державний статус, - швидше, мова йшла про статус регіональної мови.

Зокрема, відповідаючи на запитання, як він ставиться до ролі і місця російської мови в Україні, Янукович сказав: "До 2002 року, коли я приїхав до Києва, для мене це була проблема. Але українська мова дуже гарна. І коли у мене з'явилася така можливість - говорити українською мовою, - я це робив із задоволенням. І я хочу сказати, що так, були періоди в нашій державі, коли допускалися перекоси в мовних проблемах. Зараз їх, я б сказав, немає, не існує у нас цієї проблеми. І сьогодні люди пропонують: щоб нам не розпалювати знову це питання, яке виникає від виборів до виборів, потрібно його відрегулювати на законодавчому рівні з урахуванням тієї світової практики, яка існує і про яку ви говорите. Всі експерти вважають, що найкраща практика - європейська, у багатьох країнах Європи двомовність, є і тримовність".

При цьому Янукович нагадав, що в Європі прийнята Європейська хартія про мови, яка ратифікована і в Україні. "Пристрасті навколо цього питання розпалюють політики. Цей закон зареєстрований, він буде розглянутий і прийнятий. І в цьому зацікавлена ​​Україна, її населення, яке розмовляє в основному на двох мовах - українською та російською. Але тільки зараз я зустрічався з прем'єр-міністром Угорщини Віктором Орбаном. І ми з ним теж обговорювали цю тему. У нас в Закарпатській області є два райони, де живуть угорці. Там дуже велика громада угорська. Школи, підручники та інше - вони хочуть розмовляти угорською мовою, і українською та російською. Ми повинні створити умови для людей в Чернівецькій області, там румунська мова, в Одеській області - болгарська, в Маріуполі дуже велика грецька діаспора. І коли до нас приїжджають греки і кіпріоти, вони всі їдуть до греків, які живуть в Україні. Ми все робимо для того, щоб зберегти культурну спадщину народів, що населяють Україну, на це спрямована державна політика. Звичайно, російська мова завжди буде займати дуже велике місце в житті України і українського народу", - пообіцяв глава держави.

На те, що Янукович говорив саме про регіональний статус російської мови, вказує і те, що він поставив його фактично в один ряд з іншими - болгарською, угорською, грецькою. А згадана президентом хартія, ймовірно, - Європейська хартія регіональних мов або мов меншин.

Втім, не можна виключати на 100%, що вже після виходу анонсової новини, що поредувала повнотекстовому інтерв'ю з розривом у кілька годин, українська сторона не попросила російське інформаційне агентство підкоригувати текст інтерв'ю і прибрати з нього обіцянку Януковича про державний статус російської мови.

 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.