Наша пісня гарна...

27 березня 2012, 13:20
Власник сторінки
Народний депутат України
0
430

Місцеве самоврядування і уряд: діалогу не буде?

"...Підсилення ролі місцевого самоврядування, розвиток в регіонах України демократії та ініціативи відповідає загальносвітовим тенденціям. Саме в областях, містах, районах, селищах і селах зосереджується людський капітал, створюється національне багатство, стверджується сьогодення і визначається майбутнє країни... Партія регіонів – за усунення двовладдя і протистояння управлінських структур на регіональному і місцевому рівнях. Ми підтримуватимемо формування обласними і районними радами власних підзвітних виконавчих органів, що дасть змогу їм оперативно реалізовувати ухвалені рішення, самостійно складати і виконувати відповідні бюджети, цільові програми з питань соціально-економічного і культурного розвитку...".

Це – витяги з Програми Партії Регіонів. Своєрідна Декларація щодо важливості і невідворотності проведення реформи місцевого самоврядування, яка має відродити в Україні виконкоми місцевих рад, поставити їх під контроль обраних громадянами депутатів. Чиновник, який розуміє, що він підзвітний перед людьми, а не лише перед керівництвом, набагато більше докладатиме зусиль для здобуття позитивної оцінки його роботи, набагато сумлінніше виконуватиме власні обов’язки.

Здається, немає в Україні такої політичної партії, яка б не визнавала її (реформи) необхідності. Але – на словах. Кожна нова влада оцінивши переваги абсолютно слухняної моделі обласних та районних державних адміністрацій, негайно забувала про усі попередні обіцянки щодо відновлення принципу, за яким їхні повноваження мають розподілятися між виконкомами місцевих рад та територіальними підрозділами центральних органів виконавчої влади.

Безумовно, кожен раз щось заважало. Леоніду Кучмі – Верховна Рада. Верховній Раді – Віктор Ющенко. Що заважає Партії Регіонів виконувати власні обіцянки сьогодні? Конституційна більшість у парламенті? Підконтрольні Верховний та Конституційний Суди? Кабінет Міністрів, який негайно внесе відповідний законопроект, тільки-но на це буде воля керівництва держави?

Але уряд у справі остаточного приниження місцевого самоврядування все ж дещо відзначився. У березні цього року у Верховній Раді розглядався внесений Кабміном Проект Закону про об'єднання територіальних громад. Яким був зміст цього "закону" неважко здогадатися із того, що навіть цілком лояльне Головне науково-експертне управління Апарату Верховної Ради України зробило нищівний висновок майже на десяти сторінках, і обмежило коментування вбивчою характеристикою: "Зауваження до даного законопроекту не вичерпуються вищевикладеним, але Головне управління не вбачає потреби в їх докладному викладенні у цьому висновку з огляду на його концептуальну вразливість у цілому".

"Важко коментувати цей законопроект, який порушує всі існуючі Закони України, європейські норми і ратифіковану нашою державою Хартію місцевого самоврядування. В разі його прийняття фактично територіальні громади відсторонюються від вирішення питань на своїх територіях, а виконавча влада повністю підпорядковує собі місцеве самоврядування", – це вже слова Почесного голови Асоціації сільських, селищних та міських рад України Віктора Слиша.

Тож я особисто радив би керівництву Партії Регіонів не гратися далі у демократію і чесно виключити із власної програми пункт про розвиток місцевого самоврядування.

Інакше – весь світ сміятися буде.

 

Член Політради політичної партії

«УДАР» Віталія Кличка»

Геннадій Ткачук

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.