Сімейний підряд родини губернатора Ядухи

30 березня 2012, 12:21
Власник сторінки
журналіст
0
620
Сімейний підряд родини губернатора Ядухи

Віднедавна журналісти Хмельниччини живуть під "дахом" губернатора і його родичів

Скажете, що поняття "свобода слова" і прізвище Ядуха взаємопов'язані? Таки-так! Днями в обласній організації Національної спілки журналістів України (НСЖУ) відбулася добровільна передача влади на користь рідного дядька губернатора області Йосипа Ядухи. Стомлений п'ятирічною роботою колишній керівник організації Микола Шокало відмовився від повторної боротьби за крісло, не залишивши спілчанам вибору. А кандидатура володарки золотого пера Світлани Кабачинської не склала конкуренції для пана Ядухи. Натомість Йосип Іванович, який нині тимчасово виконує обов'язки редактора обласної провладної газети "Подільські вісті", змусив історію ввімкнути зворотній відлік — його повторне пришестя до керма НСЖУ бере курс, щонайменше, на контроль за діяльністю комунальних ЗМІ. Недаремно ж при облорганізації журналістів уже запланували створити асоціацію редакторів районок.
Формально посада голови обласної організації НСЖУ є неоплачуваною і розрахована для громадського навантаження. З іншого боку — це чудовий інструмент впливу на владу у частині не перешкоджання журналістській діяльності. А оскільки відтепер цим органом керуватиме близька людина до губернатора, автоматично обрисів набирає й функція лобіювання. Отож, не соромлячись, про свої перші кроки спілчанам доповів Йосип Ядуха.
— Газетний бізнес в Україні знаходиться у вкрай несприятливих умовах, — ратував він. — Ми всі мучимося... "Подільські вісті" при тиражі 60 тисяч примірників за минулий рік ледве нашкребли 180 тисяч гривень чистого прибутку. У зв'язку з цим я розробив проект програми "Розвиток інформаційної сфери у Хмельницькій області" на п'ять років. Вона передбачає підтримку комунальних газет і тих видань, з якими спілкується влада (?— Авт.). Суть концепції полягає у тому, що всі газети одержать допомогу з обласного бюджету з розрахунку на тираж. Програму депутати затвердять на наступній сесії.

Тепер не складно здогадатися, яку газету першою накриє лавина бюджетних грошей.

Інший бік медалі — як рідний дядько губернатора буде відстоювати інтереси та права своїх колег коли мова йтиме (не доведи Господь!) про тиск на свободу слова? Хто пам'ятає, — саме при голові Хмельницької облдержадміністрації Василі Ядусі позаторік трапилися події, далекі від здорового глузду. Вивчаючи з лупою кожне журналістське речення, що стосувалося підсумків місцевих виборів, Василь Степанович дозволив собі втручання і, певній мірі, перешкоджання діяльності обласних ЗМІ.

— Ряд журналістів свідомо десятиріччями все пишуть негативно про голову облдержадміністрації, зокрема, й про мене. Я розумію, що веду тверду політику, яка багатьом не подобається. Тож можу заявити: "Ніхто на шию не сів і не сяде", — заявив він.

До речі, тоді на розбір польотів, на які спеціальним рейсом з Києва Адміністрація Президента України делегувала головного "комунікатора" Олега Кошелєва, голова обласної організації НСЖУ не з'явився. Мабуть, так і сталося б сьогодні.

Ще одна важлива деталь. Отримавши лояльного керівника журналістської спілки Хмельниччини напередодні парламентських виборів, голова ОДА Василь Ядуха може не сумніватися — "всьо будет хорошо"!

Віталій Тараненко.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.