Резонансна кримінальна справа: діло, що сколихнуло світ

04 квітня 2012, 19:48
Власник сторінки
Журналист
0
2243

Діло Оксани Макар

До 8 березня Оксана Макар була звичайною дівчиною з міста Миколаїв на Україні, про неї ніхто не знав, про неї ніхто не чув. Але за одну ніч внаслідок того, що дівчину зґвалтували, душили та палили живцем, але вона все ж таки вижила, її ім'я з'явилось на вустах у кожного українця, і навіть далеко за межами України та ось вже місяць інтерес до цієї події не згасає. Здавалося б, звичайне зґвалтування і звичайне вбивство, які трапляються постійно, майже щодня. Хоча, безперечно, не кожного дня гинуть так, як загинула ця нещасна дівчина, обставини її смерті, і справді, шокуючі, проте ця трагедія всього лише одна з череди інших страшних злочинів, зґвалтувань і вбивств. Чому ж саме ця історія і саме ця дівчина?

Дехто каже, що з цієї події зробили шоу. Та чи варто робити шоу з ціни людського життя? І все ж таки чому ця справа стала резонансною? Начальник управляння зв’язків з громадськістю МВС України Поліщук Володимир Петрович прокоментував: «Ця справа стала резонансною не тому, що дівчину хотіли вбити, а тому що двох затриманих зловмисників відпустили. Саме це викликало невдоволення суспільства, саме це зробило цю справу резонансною».

Насправді проблема лежить набагато глибше.  Історія Оксани Макар стала тією ключовою подією, що підштовхнула суспільство замислитись, замислитись над моральністю і над цінностями, які починають деградувати у свідомості людей. Ця подія змусила громадськість піднятись проти безкарності та бездіяльності органів право охорони. Суспільство більше не хоче терпіти мажорність, розуміючи що закон далеко не для всіх один і відчуваючи величезну прірву між елітою і «низами», людям набридло мати права по «статусам».  Акції, що відбулись по всій Україні, вимагаючи покарати зловмисників - це не просто акції, спрямовані домогтись справедливості саме в ділі Оксани Макар. «Це заклик до зміни держави, заклик на справедливість в законі, на рівність перед ним, на гідний право захист» - коментує подію політолог, директор інституту національної глобальної стратегії  Владимир Ілліч Карасев.

Сьогодні відбувається процес глобальної криміналізації, гостро постають проблеми насилля, на перший план виходить феномен жорстокості, відбувається революція цінностей. Все це відбилось в історії Оксани Макар. Тепер людям вже не все одно. Вже не має того цинізму. Вони вийшли на вулиці міста, аби дати зрозуміти владі, що час щось міняти, що більше так жити не можна!

Ця, буцімто звичайна історія, - історія пересічної дівчини Оксани Макар - відображає важливі проблеми існуючі у нашому сьогоденному суспільстві.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.