ЩЕ ОДИН КРОК ДО ЗДОРОВОЇ КРАЇНИ…

06 квітня 2012, 11:08
Власник сторінки
Журналист
0
699
ЩЕ ОДИН КРОК ДО ЗДОРОВОЇ КРАЇНИ…

«Звільнимо Україну від реклами тютюну для наших дітей!»

Понеділок 13 березня став чорним днем для тютюнової індустрії. Саме у цей день президент України Віктор Янукович нарешті підписав законопроект №3778, що забороняє будь-яку рекламу, спонсорство та стимулювання продажу тютюнових виробів. Таку ініціативу підтримали церкви, школи, провідні лікарі України, міжнародні організації, журналісти, багато громадських організацій, зірок та політиків. 14 березня з нагоди цієї надзвичайно важливої події для України в УНІАНІ пройшла прес-конференція, у якій взяли участь відомі політики та діячі, зокрема Юрій Мірошниченко, Андрій Шевченко, Леся Оробець, Євген Царьков, Наталя Король, Констянтин Красовський, Ганна Гопко, Андрій Скіпальський, а також зірки: відомий плавець Денис Силентьев та Тарас Шевченко.

 

Ще у вересні 2011року на засіданні високого рівня Генасамблеї ООН щодо профілактики неінфекційних захворювань президент України Віктор Янукович  зазначив: «Одним із пріоритетних напрямів нашої державної політики є боротьба з тютюнокурінням».

 

Говорити про шкідливість паління й годі, певно, що всі прекрасно це знають і розуміють, але все ж таки палять… У когось це вже багаторічна звичка, відмовитись від якої важко, а хто ось тільки починає викурювати першу цигарку, ризикуючи заразитись цією страшною хворобою – паління! У школі дітям та підліткам вчителі пояснюють і розповідають про шкідливість паління, пропагують здоровий спосіб життя. І діти ніби все це чудово розуміють, але ось вони виходять зі стін рідної школи і перед очима з’являються  великі бігборди та плакати з яскравою, гарною рекламою тютюнових виробів, а крім цього можна ще й виграти фантастичну подорож до Парижу чи інших країн за кордон, як повідомляє реклама. Потім дитина йде до магазину за хлібом, а там знову реклама тютюнових виробів, яка показує як же модно, сучасно та круто палити, ще й однолітки, які вже «повелись» на рекламу пропонують безкоштовно спробувати цигарку. Поступово дитина втрачає впевненість в необхідності підтримання здорового способу життя і вона викурює свою першу цигарку, потім ще одну і ще одну… І так дуже швидко перетворюється на заядливого курця…

 

Новий закон спрямований саме на молодь,на тих, хто ще не почав палити, адже якщо людина палить, то вона все одно знайде де купити цигарки і без реклами, а молодь, не натикаючись на кожному кроці на рекламу буде піддана меншому ризику спробувати палити. «Як показує світова практика, вже за перші пів року після повної заборони реклами тютюнових виробів кількість тих, хто міг би почати палити знижується на 25-30%» - зауважила керівник відділу неінфекційних захворювань Бюро ВООЗ в Україні Наталя Король. А здоров'я молоді – це здоров'я нашої країни, наше майбутнє!

Саме прийняття закону має драматичну історію: 2,5 роки пройшло з моменту його реєстрації , після голосування в першому читанні закон не ставився ще рік на голосування в другому читанні. Потім нарешті вдалося поставити на друге читання законопроект, який був прийнятий в цілому 22 вересня 2011 року. Після голосування і прийняття в цілому цього закону пів року пройшло з того, які він був підписаний. 24 лютого 2012 року Володимир Литвин нарешті підписав даний закон і відправив на підписання президенту. І ось нарешті вчора Віктор Янукович підписав цей законопроект. Це єдиний закон, за допомогою якого вдалось об’єднати тих, хто раніше не міг об’єднатись. Він об’єднав владу, опозицію, громадськість.

Закон повністю відповідає положенням рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну, яку ратифікують 172 країни. Закон набирає чинності через шість місяців з дня його опублікування,тобто у вересні цього року, - саме тоді реклама тютюнових виробів повністю зникне з друкованих видань, з місць продажу, зникнуть тютюнові дискотеки, на яких проводиться пряма промоція тютюнових виробів.

 

Ми на вірному шляху, шляху до здорової країни. «Це наша спільна перемога! І такі перемоги роблять Україну сильнішою, такі перемоги дають нам надію на те, що наша країна має велике хороше майбутнє!» – зауважив Юрій Мірошниченко.

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.