У якій країні живе наш уряд?

13 квітня 2012, 12:42
Власник сторінки
0
561

Інфляція зупинилася, а ціни за останні три місяці залишалися на одному рівні?

Україна поступово виходить з економічної кризи і фінансова ситуація залишається стабільною. Про це заявив Прем’єр-міністр України Микола Азаров під час зустрічі в середу з членами наглядової ради «Ялтинської європейської стратегії».

Він додав, що за два роки Уряду вдалося стабілізувати фінансово-економічну ситуацію в країні, забезпечити зростання ВВП та знизити інфляцію.

 «У 2010 році економічне зростання становило 4,6%, у 2011 – 5,2%. Ми зменшили інфляцію до 4%, а за перший квартал поточного року ми маємо інфляцію в 1%», – зазначив голова Кабміну.

Кабінет Міністрів, безумовно, може використовувати у публічній площині будь-які цифри, і будь-які показники. На всі сумніви щодо правдивості зазначених відомостей, лунатиме відповідь – урядові джерела найбільш достовірні, а незалежні експерти, не маючи доступу до всієї інформації, можуть викривляти, а те й маніпулювати статистичними даними. Вагомі заяви керівництва уряду негайно підкріплюються запевняннями Національного банку, що про такі гарні показники ніхто і не мріяв.

Але ринок подібними заявами заспокоїти складно. У нього – свої лічильники і свої критерії оцінки національної економіки. Про ставлення ринку до урядової політики у напрямку стабілізації фінансової ситуації можна легко судити згідно із заголовками статей на офіційних сайтах провідних фінансово-аналітичних груп за березень-квітень 2012 року.

«У лютому Україна погіршила негативне сальдо зовнішньої торгівлі товарами» (Експорт товарів у лютому цього року, – констатує Держкомстат, – зріс у порівнянні з лютим минулого року на 5,9% – до $ 4,967 млн, тоді як імпорт – на 5,8%, до $ 6,76 млн.), «Зростання імовірності дефолту українських єврооблігацій насторожує трейдерів», «Дефіцит Пенсійного фонду продовжує зростати» «Ситуація в українській економіці може призвести до зниження національної валюти».

І тут же: «Міжнародний валютний фонд погіршив свій прогноз щодо курсу гривні на наступні два роки». Згідно з переглянутим прогнозом, гривня у поточному році подешевшає до 8,41 грн за долар, тоді як попередньо фахівці фонду прогнозували незначну девальвацію на рівні 8 грн. 14 коп. А на 2013 рік погіршив прогноз до 9,18 грн за долар, хоча попередньо передбачав знецінення до 8 грн 44 коп.). Експерти також погіршили прогноз зростання ВВП країни на поточний рік на 1,5 процентних пункти в порівнянні з листопадовими оцінками, до 3,2%, але поліпшили прогноз інфляції (грудень до грудня) на 0,6 процентних пункту, до 8%. Крім того, згідно усередненим експертними оцінками в 2012-2013 роках відповідно очікується: дефіцит поточного рахунку - 9,657 млрд дол і 9,583 млрд дол, а валові міжнародні резерви - 29,001 млрд дол і 27,989 млрд дол.

Прогнози, як бачимо, не такі втішні, як хотілося би вищій українській владі. Але головний аргумент – навіть не дані міжнародних фондів і валютних бірж.

Інфляція, згідно із найбільш загальним визначенням, – це підвищення рівня цін на товари і послуги, у тому числі тарифні. Хочеться задати риторичне запитання усім громадянам України – ціни за останні три місяці залишалися на одному рівні?

Якщо ні, то Микола Азаров, м’яко кажучи, дещо прикрашає економічну дійсність.

Голова Вінницької обласної організації

Політичної партії «УДАР» Віталія Кличка

Ігор Ткачук

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: МВФ,Азаров,УДАР Віталія Кличка,Пенсійний фонд,Кабінет Міністрів,Держкомстат
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.