Працевлаштування молоді

13 квітня 2012, 21:00
Власник сторінки
Голова підкомітету з питань контролю та законодавчого забезпечення регулювання ринків фінансових послуг
0
1232

Кілька кроків назустріч

Проблема працевлаштування молоді є однією з найактуальніших проблем українського сьогодення. Її коріння досить глибоке та переплетене, тому і вирішувати її потрібно дуже обережно, делікатно, але у той же час впевнено, немов розплутуючи вузол.

Проблема полягає у тому, що освіта в Україні абсолютно не гарантує працевлаштування. Випускники ВНЗ не отримують достатньої підтримки держави. Звідси витікає величезна кількість соціальних та економічних проблем суспільства.

Законодавчі ініціативи, спрямовані на вирішення зазначеного комплексу проблем, є важливою ланкою на шляху до змін. Після подання законопроекту «Про забезпечення молодих спеціалістів першим робочим місцем», який розробляли ми з Іриною Бережною, з’явився ще один важливий  проект закону  „Про зайнятість населення” (стосовно працевлаштування молодих спеціалістів), який розробило Міністерство соціальної політики.

Законопроект присвячений широкому спектру проблемних питань зайнятості населення, у ньому висвітлено такі  кроки у сприянні  працевлаштування молоді:  введення квот на підприємствах, звільнення роботодавців від єдиного соцвнеску , стажування молодих спеціалістів та залучення їх до роботи у сільській місцевості.

Введення квот дозволить гарантувати працевлаштування молодим спеціалістам, адже у разі невиконання квоти  підприємство буде змушене сплачувати штраф за кожну непрацевлаштовану особу у межах цієї квоти (в залежності від чисельністю штатних працівників). Таким чином, молодь яка стала на облік до Державної службі зайнятості, гарантовано отримає свої перші робочі місця!

Роботодавець також зацікавлений взяти на роботу молодого працівника (терміном від 2х років), адже держава надасть йому пільги – щомісячно компенсуватиме  фактичні витрати у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Для молоді, яка ще не готова працювати, але прагне здобути практичний досвід з обраного фаху, удосконалено процедуру стажування. Відповідно до положень законопроекту, для випускників, що здобули фах за освітньо-квіліфікаційними рівнями  „кваліфікований робітник”, „молодший спеціаліст”, „бакалавр” та „спеціаліст” навіть стажування фактично прирівнюється до досвіду роботи (що у майбутньому значно спростить завдання знайти і реалізувати себе на сучасному ринку праці), адже запис про проходження стажування роботодавець вносить до трудової книжки громадянина.

Окремої уваги заслуговує заохочення молодих спеціалістів, які  укладають  трудовий договір  для  роботи у сільській місцевості. Таким фахівцям  надаватимуть одноразову адресна допомогу у п’ятикратному розмірі мінімальної заробітної плати у порядку та за переліком спеціальностей, затверджених Кабінетом Міністрів України.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.