Хто в домі хазяїн?!

23 квітня 2012, 08:42
Власник сторінки
Голова підкомітету з питань контролю та законодавчого забезпечення регулювання ринків фінансових послуг
0
543

Про проблему ОСББ

Люди прагнуть влади, свободи, самостійності,  а коли нарешті здобувають – не знають, що з усім цим добром робити. Так вже влаштований світ - неначе пишна крамниця. Береш, що хочеш, але на виході мусиш сплатити всі рахунки.

 

Ера скарг на ЖЕКи завершується, натомість розпочалася нова – пов’язана вона з чудернацькою  абревіатурою ОСББ. Спробуємо окреслити основні проблеми об'єднань співвласників  багатоквартирних будинків та з’ясувати причину їх виникнення.

 

Одразу хочеться зауважити, що корені левової частини бід, з якими стикаються мешканці ОСББ в контексті його функціонування, беруть свій початок від банального людського незнання.

 

Отож наша перша проблема – інформаційна. Чули про ОСББ всі, а що це таке і «з чим його їдять» – знає і хоче дізнатись далеко не кожен. Українці не знають своїх майнових  прав, і це – доволі прикрий факт. Імовірний вихід із ситуації – широка інформаційно-освітня кампанія.

 

Проблема підміни понять. Чи знаємо ми достеменно, що таке ОСББ? Чи лише думаємо, що знаємо? ОСББ – це єдиний механізм, за допомогою якого власники житлових та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку можуть спільно володіти, користуватися і здійснювати управління будинком. Це механізм, якій має слугувати перевагою, благом для суспільства. Благом, а не купою проблем та невизначеностей! А проблеми починають з’являтися саме тоді, коли ОСББ забуває, що воно – ОСББ. З тої самої миті, коли  об’єднанням нав’язують не притаманні їм функції, або ж вони самі перебирають їх на себе.  Наприклад, обов’язки виконавців житлово-комунальних послуг з експлуатації будинку.  Адже об'єднання співвласників  багатоквартирних будинків жодним чином не може відповідати за якість комунальних послуг (тепло, воду, електроенергію, каналізацію тощо)! ОСББ – механізм, якщо хочете – замовник, проте аж ніяк не виконавець послуг!  Його пряма місія – вибрати виконавця вищеназваних послуг та визначити його статус.

 

Проблема управління. Ця проблема витікає із двох попередніх.  Не всім відомо, що за допомогою ОСББ співвласники можуть і мають повне право обрати управителя, або здійснювати управління будинком шляхом самозабезпечення (займатись пошуком двірників, сантехніків, іншого персоналу, наймати його на роботу). Компанію-управителя призначають буцімто на конкурсній основі, але цілком зрозуміло, що часто такі «конкурси» скидаються на корупційні схеми з відмивання грошей мешканців. Звідси і масові порушення житлових прав громадян. Часто-густо районні державні адміністрації своїми розпорядженнями призначають  виконавцем житлово-комунальних послуг експлуатуючу організацію (приватну компанію) в односторонньому порядку та без жодних погоджень з мешканцями.

 

Проблема некомпетентності. На жаль, в Україні відсутня ліцензована навчальна програма для управителів. Немає  тих  навчальних  закладів, де управителі могли б здобувати  необхідні для їхньої діяльності знання. Розвиток ОСББ в Україні, на відміну від європейських країн,  відбувається поволі та малоефективно. За кордоном управитель  - це професія, вона  легітимізована, а майбутні управителі отримують можливість здобувати  відповідну освіту. Через некомпетентність управителів проблеми ОСББ не лише залишаються невирішеними, а й ускладнюються з часом.

 

Проблема житлового рейдерства. Виникає тоді, коли забудовник намагається привласнити ОСББ. Одні підроблюють підписи і реєструють ОСББ без відома самих мешканців будинку. Інші передають будинок на обслуговування приватному ЖЕКу (який заснував ніхто інших, як сам забудовник), а потім вимагають від мешканців вступні внески за право стати кандидатом у члени, позбавляючись таким чином «зайвих» «осббшників», які  могли б вплинути на кількість голосів та поміняти керівництво об’єднання. Словом, схем чимало, результат – один. Негативний.

 

Проблема інертності та лінощів. Жоден закон не в змозі вилікувати небажання самих громадян повною мірою відповідати за свою власність; бути господарем на власній території.  Українці мають усвідомити,  що  скарги до ЖЕКу  не допоможуть навчитись керувати ОСББ, що право на приватну власність передбачає  відповідальність за утримання цієї приватної власності.

 

Безглуздо  чекати послуги від Закону, Держави, Господа Бога, а самому плювати у стелю. Щоб ОСББ реалізовувало свої корисні функції і позбавляло нас проблем, а не породжувало їх, ми маємо відкинути пасивність та байдужість, бодай спробувати вникнути у питання . А там – хто знає, можливо,масштаби проблеми значно зменшаться .

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: ОСББ
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.