Росія винна у розвалі системи охорони здоров’я в Україні?

25 квітня 2012, 12:45
Власник сторінки
Народний депутат України
0
535

Шанс перейти до поширеної в Європі системи збалансованої страхової та сімейної медицини Україна втратила на багато років.

Голова уряду Микола Азаров заявив, що «через Росію у нас немає коштів на медицину». «Ми переплачуємо Росії за газ більше, ніж коштують всі витрати на охорону здоров'я в рік. Ми могли б у 2-3 рази збільшити витрати на охорону здоров'я, якщо б ми не несли цей тягар», – зазначив Азаров.

Не вдаючись до детального аналізу, хто саме заключив у Харкові договір з Росією про «дешевий» газ в обмін на продовження терміну оренди Севастопольської бази, хочу зауважити наступне.

У самій Росії частка ВВП на охорону здоров’я сягає 5,4%, в Євросоюзі – 9-11%, у США – в межах 16%. В Україні цей показник дорівнює близько 3,5%. Економити, як бачимо, можна на всьому – на фінансуванні державного апарату, на виділенні коштів на масові заходи і паради, на багатотисячних пенсіях чиновників вищого рангу. Але – не на охороні здоров’я власних громадян, яке у цивілізованих країнах є питанням стратегічної безпеки.

Але навіть і за такого мізерного фінансування, можливість проводити реформи є. Точніше – була.
Як раніше заявляла заступник глави Адміністрації Президента Ірина Акімова, головна проблема медичної галузі – не відсутність фінансування, а неправильне його розподіл і неефективне використання.

Проведено експеримент запровадження сімейної медицини у декількох регіонах України, у тому числі – і у Вінницькій. Черги біля кабінетів терапевтів та педіатрів, яких в екстреному порядку перейменували у сімейних лікарів – зросли. Робота вузьких спеціалістів не налагоджена. Створення єдиного центру екстреної медицини в масштабах усієї країни може значно погіршити якість надання медичних послуг. Але залишилася стабільною кількість чиновників від медицини. Працюють статистичні і інформаційно-аналітичні відділи, які жодного відношення до роботи з пацієнтами не мають.

Шанс перейти до поширеної в Європі системи збалансованої страхової та сімейної медицини Україна втратила на багато років. А інакше – за умови збереження «радянського» адміністративного керівництва структурою охорони здоров’я бути й не може.

І жодні скарги, що висока ціна на газ відбирає в України кошти на розвиток медицини, тут не доречні.

Член Політради
Політичної партії «УДАР» Віталія Кличка»
Геннадій Ткачук.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: Азаров,УДАР Віталія Кличка,реформа медицины,Адміністрація Президента,Євросоюз,Харківські угоди
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.