Роздуми в СІЗО над новим кримінально-процесуальним кодексом

03 травня 2012, 20:25
Власник сторінки
0
960

Роздуми в СІЗО над новим кримінально-процесуальним кодексом

Влада на весь світ заявляє, що прийнятий за рекомендацією ПАРЕ новий кримінально процесуальний кодекс відповідає всім нормам європейського права і після вступу цього кодексу в силу українське кримінальне “правосуддя” стане виносити справді правосудні і справедливі вироки значно збільшивши кількість виправдальних рішень. З іншого боку опозиція яка не приймала участі в голосуванні за новий КПК називає його тоталітарним, направленим на побудову поліцейської держави. В феєрії політичних перепетій навколо прийняття нового КПК рядовому українцю досить тяжко зрозуміти чого очікувати від цього основоположного в кримінальному судочинстві документа. За час мого увязнення в Лукянівському СІЗО (а це більше восьми місяців) у сфабрикованій співробітниками СБУ так званій справі “Васильківських терористів” до мене зверталось безліч вязнів з проханням дати власну оцінку факту прийняття нового КПК.

Не вдаваючись у постатейний аналіз нового КПК зразу хочу зазначити, що сам факт прийняття нового кодексу оцінюю надзвичайно позитивно адже за старим совєцким кодексом, щодня увязнюються в СІЗО а в подальшому отримують значні терміни увязнення десятки, а то і сотні українців. Інша справа, чи змінить прийняття нового КПК стан справ в українській судовій системі на користь рядових українців? Я глибоко переконаний, що жодних змін не відбудеться. І не через недосконалість нового КПК (в кінці кінців до нього можна в будь який час вносити поправки) а через повну і тотальну корумпованість суддійського корпусу України.

Прогнилість і корумпованість українських суддів відома всім українцям від малого до великого. Більше того весь світ знає, що українські суди виносять завідомо неправосудні рішення і пропорційно до цього зростають статки суддів і членів їхніх родин. Вже ніхто не дивується шикарним особнякам і VIP автівкам які належать українським суддям чи їх родичам. І все це придбано на пять максимум вісім тисяч гривен суддійської зарплати.

Саме тотальна корумпованість українського суддійського корпусу і є головною причиною яка унеможливлює впровадження навіть найкращого і найєвропейськішого варіанту КПК. Жоден закон і кодекс не допоможе викорінити корупцію та хабарництво які правлять бал в українській судовій системі України. Вихід один – тотальна люстрація всіх без винятку українських суддів. Правда цей вихід при нинішніх українських реаліях здається більш ніж фантастичним адже і нинішня, і колишня українська влада не бажали і не бажають люстрації українських суддів

Не бажають бо не хочуть втрачати контролю над суддями. Корумпований суддя є звичайною маріонеткою в руках влади яка використовуватиме цих суддів в своїх приватних справах. Від особистого збагачення до розправи над політичними опонентами. Корумпований суддя це страшна зброя в руках не менш корумпованих чиновників. Я на собі відчув, що таке залежний від влади, а в нашому випадку від СБУ суддя. Я не можу стверджувати, що суддя Києво Святошинського суду Київської області Юрій Бурбела який розглядає так звану справу “Васильківських терористів” сфальшовану СБУ, хабарник. Поки, що я цьому не вірю.

Саме тому я пропоную провести громадську люстрацію Києво Святошинського суду Київської області. В ході соціологічного опитування відвідувачів цього суду громада має встановити хто ж є найбільшим корупціонером і хабарником серед суддів? Ми вже маємо позитивний досвід громадської люстрації у Васильківському міськрайонному суді.

Тоді, більше року тому громадські активісти Василькова за моєї журналістської підтримки провели громадську люстрацію Васильківського суду. Тоді шляхом опитування громадян відвідувачів Васильківського суду було виявлено найбільшого суддю – корупціонера цього суду. Його прізвище суддя Очківський.

Після оприлюднення результатів громадської люстрації та ряду в тому числі і моїх публікацій, перед загрозою публічного звільнення суддя Очківський сам написав заяву про відставку.

За час проведення громадської люстрації Васильківского міськрайонного суду громадяни повідомили активістам масу фактів порушення суддями чинного законодавства, конституційних прав і свобод людей, корупції і навіть хабарництва. Саме повідомлені громадянами факти прийняття суддею Очківським неправосудних рішень по відчудженню тисяч гектарів сільськогосподарських земельних угідь у приватні руки та по безоплатному відчудженню на померлу особу комунального майна міста Василькова прийняте на підставі фальшивих документів стали основною підставою відставки цього судді.

До моїх друзів, громадських активістів з Василькова вже звернулися колеги з Криму і розповіли, що суддя Бурбела Ю.С. на початку цього століття працював заступником начальника слідчого управління ГУ МВС АР Криму. Зі слів кримських громадських активістів саме в цей час дружина Бурбели Ю.С. мала валютні фінансові цивільно правові стосунки з таким собі громадянином Лутьєвим В.Г. який обгрунтовано підозрюється в шахрайстві, наклепах і рейдерських діях по відношенню до одного з кримських благодійних фондів. В Криму подейкують, що саме згадані вище фінансові цивільно правові відносини між дружиною судді Юрія Бурбели і громадянином Лутьєвим суттєво вплинули на розслідування однієї з кримінальних справ слідчим управлінням ГУ МВС Криму в якому на той час одну з керівних посад обіймав Бурбела Ю.С.

Звичайно ця та інша інформація надана громадянами під час громадської люстрації судів має ретельно перевірятись і бажано підтверджуватись документально. Надзвичайно важливо при громадській люстрації уникнути оприлюднення неперевіреної інформації, адже не виключено, що окремі громадяни шляхом наклепів захочуть звести рахунки з тим чи іншим суддею. Тільки після ретельної перевірки інформація зібрана під час громадської люстрації суду має бути передана ЗМІ та доведена до громадськості. Наприклад по результатам громадської люстрації Києво Святошинського суду Київської області активісти планують створити інтернет сайт на якому і викласти зібрану інформацію стосовно корупційних дій того чи іншого судді цього суду. На думку активістів це значно спростить доступ до інформації по громадській люстрації як представникам ЗМІ так і рядовим громадянам.

Громадська люстрація українських судів є дієвим інструментом по утриманню суддів від прийняття завідомо неправосудних рішень та замовних вироків у кримінальних справах. Окрім цього інформація про корупційні дії суддів зібрана під час громадської люстрації буде важливим джерелом для народних депутатів під час розгляду у Верховній раді України подань про пожиттєве призначення суддів.

Що ж до проведення люстрації українських судів на державному рівні, то з цим найближчим часом мабудь доведеться зачекати, адже занадто багато чиновників які займають найвищі державні посади в незалежності від їхньої політичної орієнтації звикли з легкістю користуватися послугами корумпованих суддів для здійснення їхніх приватних оборуток. Але політично-судово-кримінальні події останніх місяців дає все ж таки надію, що державні чиновники задумаються над необхідністю люстрації української судової системи. Опозиційні політики можливо зроблять необхідні висновки після того як самі зіткнулись з “правосуддям” у виконанні суддів Кіреєва і Вовка. Влада ж має чітко памятати і не забувати, що після закінчення владних повноважень на неї чатуватимуть тисячі кіреєвих і вовків які через свою корумпованість залежатимуть вже від нової влади. А тим часом допоки і влада, і опозиція вирішують чи потрібні їм корумповані судді прості українці мають провадити громадську люстрацію українських судів, бо тільки в цьому випадку є хоч якісь надії на хоч якісь позитивні зміни в українському судочинстві і прийняття нового КПК до цих можливих змін нажаль не має жодного відношення.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.