Галантний француз з японським серцем

11 травня 2012, 10:03
Власник сторінки
журналіст, волонтер, видавець, голова Білоцерківської "Просвіти"
0
548
Галантний француз з японським серцем

Вони стоять поряд, виблискуючи чорним і білим лаком, у них легендарне французьке ім’я, але вони народилися в Японії – це новенькі кроссовери «Пежо» 4008.

Французький автопром, захопившись дизайнерськими пошуками, проспав той момент, коли споживач почав поглядати в сторону компактних автомобілів з підвищеною прохідністю. Звичайно, нікому з покупців такого авто не прийде в голову загнати його в грязюку (але, чесно кажучи, я й повноцінних позашляховиків «Лексус» в багні ніколи не бачив), але скакнути по бордюрах, чи, приміром, погуцикати розбитими дорогами на них можна. Тож в той час, коли японці, німці, корейці знімали вершки після успішних продаж «Кашкаїв», «Гранд Вітар», «Тігуанів», «РАВ 4» французькі компанії гарячково шукали вихід з ситуації. «Рено» випустив на ринок простенький «Дастер», який став сенсацією в Європі, а концерн PSA почав використовувати перелицьовані моделі «Міцубісі». Перший млинець у PSA вийшов глевким. Модель 4007, він же «Оутлендер» з мінімальними змінами, покупці не сприйняли. Значно краще пішов в продаж оригінальний 3008. Тож зробивши висновок з невдачі і взявши за основу модель «Міцубісі» ASX, французи більш творчо підійшли до свого завдання, і ось «Пежо» 4008 уже в Україні.


Зовні він мало чим схожий на свого японського донора, хіба що дверима. Замість фірмового «міцубісівського» передка, який нагадував маску Дарта Вейдера, з’явилося цілком європейське «обличчя», без зворотного нахилу решітки радіатора. «Француз» виглядає більш солідно за ASX, характерного  шарму йому надає деяка зовнішня подібність до «Рейндж Ровер Евок», особливо хромований напис «PEUGEOT» на верхній частині радіаторної решітки. Це ж стосується і корми, де повністю змінено як оптику, так і бампери.

Салон – типовий «Міцубісі». Той же інструментарій, та ж центральна консоль, яка вже в ходу п’ять років. Кермо змінилося на краще, але його псує пластикова вставка в нижній треті обода. На ньому можна знайти кнопки управління аудіо системою, круїз-контролем і бездротовим підключенням телефону. Матеріали оздоблення салону, в порівнянні з «японцем», багатші. Всюди м’який пластик, а на полірованій пластмасі відбитки пальців не залишаються. На передніх сидіннях вмоститися можна доволі зручно, регулювань вистачає у всіх напрямках, обід керма шкали приладів не перекриває, самі прилади добре читаються в сонячну погоду.


Під кермом, на колонці, розташовані дві здоровенні гашетки ручного вибору «передач» (умовних, бо всі 4008-мі поставляються в Україну з варіаторами), під час швидкого перехвату керма особливо ними не поклацаєш. Автомобілів з навігацією і мультимедійними моніторами в нашу країну поки що не завозитимуть. На задніх сидіннях зручно буде лише вдвох. Коліна в спинки передніх сидінь не впираються, але й царського простору годі чекати. Оцінюючи формовку заднього сидіння, то, здалося, що подушка трохи давить на стегна. Спинки складаються легко, але рівної підлоги не виходить. Багажник невеликий, бо в підпіллі схована повноцінна запаска.


Всі 4008-мі, які продаються в Україні оснащені дволітровим бензиновим двигуном, варіатором і системою повного приводу. Розгін легкий і жвавий – варіатор відмінно виконує свою роботу, але після 3500 обертів двигун починає «вити» на одній ноті. Звісно, завдяки поліпшеній шумоізоляції він не такий нудний, як на ASX, та все ж реально заважає. У французького кроссовера в базовому оснащенні присутні системи ABS i ESP та допрацьована в порівнянні з ASX підвіска. На малій і середній швидкості вона пристойно ковтає всі нерівності доріг, але на високій швидкості «пижика» починає добряче трусити і «переставляти», хоча такого розгойдування, як у його японського родича, немає.


Хто буде потенційним покупцем «Пежо» 4008 – важко сказати. Його обиратимуть серцем, Він зроблений в стилі «унісекс» і підійде різним цільовим групам. В плюсі у нього дизайн, багатство оснащення, свіжість. В мінусі – відсутність передньоприводних версій, дизельного двигуна і певна вторинність (покупець знає, що фактично це «Міцубісі»). Зрештою, перші автомобілі вже знайшли свого покупця і українці зможуть вживу побачити цю новинку на вулицях своїх міст.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: Пежо 4008
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.