Спагетті

14 травня 2012, 05:13
Власник сторінки
0
531
Спагетті

Мені завжди здавалося, що документи такого роду, як програми, це щось капітальне, виважене й обгрунтоване. Чи принаймні повинні бути такими. Але що я бачу тут?

Ось, прочитав програму (чи проект програми, як дехто стверджує аби відразу пом'якшити можливу критику) "об'єднаної опозиції". Спочатку хотів написати докладний відгук, а потім, коли побачив, яким буде його об'єм, та враховуючи, що не є правильним сперечатися про деталі воза, якщо коняка йти не хоче, вирішив обмежитися головним. А головним є те, що розробники програми, мабуть, за звичкою, а мо, й за вказівкою, підсовують нам чергову локшину, але трохи якіснішу, на спагетті схожу, бо проста локшина вже не лізе.

Але конкретніше. Мені завжди здавалося, що документи такого роду, як програми, це щось капітальне, виважене й обгрунтоване. Чи принаймні повинні бути такими. Але що я бачу тут? 

По-перше, практично через увесь документ червоною стрічкою проходить "глибока думка" - у всіх (абсолютно!) наших негараздах винна нинішня влада. Але ж це - м'яко кажучи, неправда, бо нинішня влада перебуває у владі завдяки, у великій мірі, саме вам, шановні "опозиціонери", а точніше, вашому керуванню. Хіба не ви були при владі до нинішніх? То чому не робили багато чого з того, що зараз понаписали у програмі? Чому ви зараз обіцяєте допомогу, скажімо, підприємцям, а коли були при владі, то з ними боролися? А що було зроблено заради пенсійної реформи, спрощення податкової системи та зниження податкового тиску, запровадження енергозбереження та стимулювання альтернативних джерел енергії,...? Проте, реально було - ручне, безсистемне керування економікою - ось чим ви займалися, про реальні системні реформи забувши начисто.

Але якщо дивитися ще глибше, то й ви опинилися у владі завдяки тому, що ваші попередники ("кучмісти") так накерувалися, що закінчилося те Майданом - заслужили. Отже, валити усю провину виключно на цю владу, або на вас, або ж на ваших попередників,- неправильно, бо є щось глибше, більш системне, з-за чого ви УСІ (ще раз - УСІ), починаючи з самого створення Української держави, не стали тими, ким мали бути, тобто - пронародною владою. Такого аналізу у вашому документі - немає, як і висновків з нього. А відсутність таких висновків говорить про те, що ваші справжні цілі - лише змістити цю владу й зайняти її місце. Саме тому ви так гаряче акцентуєте увагу на нинішній владі, а не на більш глибоких причинах наявного становища - то які там системні зміни?!

По-друге, у вашій програмі досить часто згадується нинішня влада у тому сенсі, що її дії - непрофесійні, а її рішення - антинародні. Так, згоден, так воно й є. Але й у ваші часи цього самого теж вистачало, як і в часи ваших попередників, й попередників ваших попередників... Щось тут, здається, теж є спільне, між усіма владами. Й таки є - повна відсутність об'єктивних вимог до тих, хто намагається стати владою, та абсолютна відсутність доступу виборців до, знову ж таки, об'єктивної інформації про них же. Бігборди, ЗМІ, власні уявлення чи спостереження - ось і все, на підставі чого виборець має зробити свій "вибір". Насправді ж, особиста відданість кому потрібно, відповідні "моральні якості", та гаманець не менш, ніж вимагає того майновий ценз - це є те, на підставі чого формувалися й формуються усі наші влади. Але про все це - табу у програмі. Чому? Не маю іншої відповіді, крім однієї - ви не збираєтеся нічого робити у цьому напрямі, а розмови про "люстрацію", відповідальність, чи щось подібне - лише для тих, хто вам і так вірить, або для тих, хто з неба звалився.

По-третє, у вашій програмі досить багато місця відведено питанню "влада - народу". У зв'язку з ним говориться про узурпування влади "бандою" (з чим неможливо не погодитися, хоча ця правда - не вся), але ні слова не говориться про те, що насправді влада була узурпована ще раніше - хто давав право тодішній Верховній Раді приймати Конституцію України 1996-го року, виступаючи при цьому від імені народу? Хто давав право, не питаючись у цього самого народу, приймати закон про референдуми (народні референдуми!!!), який просто унеможливив їх проведення? Хто давав право приймати інші закони, які безпосередньо торкаються повноважень народу як джерела влади в державі, БЕЗ участі самого народу? Ніхто не давав, а отже, узурпація влади в Україні відбулася значно раніше, ніж 2010-го року, й чимало хто з вас, шановна "опозиція", приймав вельми активну у ній участь - то про що ви зараз говорите?

Можна багато ще чого сказати, але не бачу в цьому жодного сенсу - якщо СИСТЕМНІ речі в програмі відсутні, то все те, що там є,- ламаної копійчини не вартує. Насправді ж, якби ви, панове "опозиціонери", дійсно хотіли бути чесними перед своїм народом, та дійсно перетворити Україну на державу-взірець, то вам не потрібна б була ніяка програма.

Вам, на мою думку, цілком достатньо було б прийняти просте звернення до народу, об'ємом у піваркуша, у якому б ви визнали й свою відповідальність за те, до чого ми дійшли, й закликали б народ голосувати за вас лише заради того, щоб ви, отримавши перемогу на виборах, на першому ж засіданні Верховної Ради, замість ділити портфелі (а саме так воно й буде, на жаль), оголосили про негайну підготовку до проведення всеукраїнського референдуму, на якому б було прийнято найголовніші (системоутворюючі) закони, включно із новим законом про дійсно чесні вибори, а також прийнято рішення про дострокові перевибори (за новим законом) усіх виборних органів влади.

Після того, разом з громадськими організаціями, провести абсолютно прозорий референдум та за його рішеннями - всеосяжні перевибори. Так, багато хто з вас у цьому разі у владу вже не потрапив би, але ж ви декларуєте зараз, що не влада сама по собі вас цікавить, а інтереси народу й держави? Чи ви лукавите, шановна "опозиція", а ваша програма - те саме, що й "10 кроків", й "Україна - для людей", й т.п. "стратегії"?
 
--------------------

ВО "Україні - чесні вибори"
http://vocv.at.ua/
.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.