Знову реформа - знову досліди проведуть на вінничанах

16 травня 2012, 08:25
Власник сторінки
0
565

Крах ющенківських реформ теж розпочався з провалу адміністративно-територіальних ініціатив Романа Безсмертного

Перші місяці президентства Ющенка запам’яталися цілою низкою авансів реформ: говорили про реформу МВС, податкової, місцевого самоврядування, збройних сил, адміністративно-територіальну реформу. Останньою, як знаєте, опікувався Роман Безсмертний, для якого в уряді Тимошенко ввели спеціальну віце-премєрську посаду.

Безсмертний роз’їжджав Україною, проводив наради, презентував, обіцяв та доводив необхідність цієї реформи. Однак ідея перекройки адміністративно-територіального поділу країни ентузіазму не викликала і прожила лише декілька місяців. Потім були і інші провали, «газові» конфлікти і скандали, протистояння Ющенко і Тимошенко, «війна указів» та інші свідчення цілковитого краху «реформістської» політики тодішньої помаранчевої влади.

Але першою, нагадаю, провалилася реформа територіальна.

І ось – новина: Вінниччина стане першим регіоном України, де буде втілено адміністративно-територіальну реформу. Згідно із концепцією Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства після проведення реформи кількість територіальних громад в Україні до 2015 року має скоротитися з 31 тисячі до 1800, а кількість районів - з 490 до 150. А на Вінниччині, зокрема, до 2015 року залишиться приблизно 50 територіальних громад і вісім-дев'ять районів на всю область.

Аргументи на користь цього звичні: надмірна кількість органів місцевої влади, дублювання та протиріччя у їх діях та обов'язках, перенасиченість чиновників у невеликих населених пунктах та таке інше.

Все це вірно. Але чекати згоди людей, на яких чекають (і неминуче) масові скорочення – марно. Заклик ліквідувати «зайві» органи влади, бюджетні організації та установи безумовно слушний, якщо не зважати, що за ним стоять долі десятків тисяч людей, працюючих у цих організаціях в невеличких містах і селищах. Часто, РДА, силові структури, суд, податкова, пошта, пенсійний фонд та районний центр зайнятості є тими організаціями, де у малому містечку можна одержати легальну роботу. І, замаскована під об’єднання, їхня ліквідація призведе до соціальної катастрофи районного масштабу.

Це вже не кажучи про об’єднання районних лікарень, чим полюбляють погрожувати чиновники мешканцям того чи іншого району, якщо ті «неправильно» проголосують.

А тому зазначена реформа неминуче зустріне супротив значної кількості місцевого населення.

Нинішня влада, схоже, ще не зовсім розуміє, у яку справу вона вступила.

Крах ющенківських реформ теж розпочався з провалу адміністративно-територіальних ініціатив Романа Безсмертного.

 


Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: реформа,Вінницька область,Вінниця,Борис Максимчук,адміністративна реформа
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.