Мільярди з піску. Ключ до українського економічного стрибка.

31 травня 2012, 19:24
Власник сторінки
хакер, каратель
0
952
Мільярди з піску. Ключ до українського економічного стрибка.

Найменша річ може дати найбільший поштовх

Що спільного між сучасними відеокамерою, літаком, авто, телефоном, танком, ракетою та атомною станцією?

Окрім того що всі ці речі використовують електрику, кожна з чих речей для ефективної роботи використовує мікропроцесори. По суті в кожному домі українця сьогодні є мінімум кілька мікропроцесорів. Більшість з них знаходятся в наших компютерах, і є головними його елементами. Робота компютерів, інтернет і цей блог були б неможливі без цього винаходу.

Ось так виглядає двухядерний процесор(без зовнішньї оболонки):

Перші процесори зявилися на початку 70х років. З того часу вони значно розвинулися(закон Мура) і сьогодні процесори використовуються у всіх галузях економіки. Саме мікропроцесори є головною причиною швидкого технічного прогресу та переходу людства до інформаційної ери.

На сьогодні сновним виробником мікропроцесорів є компанія Інтел, вона зайнає приблизно 70% ринку. Її виручка у 2010 році склала 40 мільярдів дорарів, що є більшим ніж український бюджет. На відео нижче показано роботу і будівництво одного з заводів Інтел, Фаб 32:

В світі існує багато подібних виробництв. Більшість з них розташовано в США та Тайвані. Це доречі і є одне з пояснень Тайванського економічного дива.

Світова ІТ галузь розвивається швидкими темпами, існує постійний попит на компютери, швидкими темпами розвивається світова інтернет економіка

В світі Україна відома як постачальник високласних ІТ спеціалістів, та як країна кіберпіратів. Є величезний потенціал який не використовується і працює на іноземні економіки. 

Тож сьогодні існує як необхідність, так і сприятливі умови для організації компьютерного виробництва в Україні.

Технологія виробництва загальновідома, таємницю складає внутрішній устрій процесора(архітектура процесора). Тож є два шляхи або домовитися з іноземними компаніями про розташування виробництва. Або розробити власну схему.

Мікропроцесори виробляються з кремнію, тобто з піску,  запаси якого майже безмежні. Нижче наведено відео виробничого процесу на заводі компанії АМД:

І ще одне відео, в якому досить добре пояснюється внутрішній устрій мікропроцесорів:

Зрозуміло що виробництво процесорыв це недешева річ. До того ж нам потребне найсучасніше обладнання , щоб виробляти конкурентну продукцію. Для прикладу будівництво заводу фаб 42 коштує 5 мільярдів доларів. 

Це будівництво розпочато в 2011 році. Завод буде виготовляти найпередовіші чіпи за технологією 14 нанометрів. Це значить що найтонший елемент в процесорі буде всьго 14 нанометрів. Для порівняння радіус атому кремнію 0,13 нанометрів, а товщина людської волосини десь 40 000 нанометрів!

Але це буде того варте, адже модернізація української економіки потребує велокої кількості нових прицесорів. Так як одним з напрямків модернізації буде тотальна компьютеризація. Крім того як вже зазначалося вище на цю продукцію є великий попит у світі.

На мою думку, краще за все реалізовувати такий проект краще за все в областях на зразок Черкаської чи Вінницької, де не так сильно розвинена промисловість як на сході. Це  дасть великий поштовх для економіки області, а також буде сприяти вирівнюванню в розвитку між регіонами України.

Також одним з перших кроків має бути створення інституту компютерних технологій. Який буде займатися розробкою нових винаходів, та готувати майбутніх спеціалістів для нового виробництва. Інстутут треба створювати в районі розташування виробництва.

Тож сподіваюся що колись подібний проект буде реалізовани в Україні і він буде не єдиним. Необхідність подібних проектів мають усвідомити громадяни, і добиватися іх реалізації від партій і політиків.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: Технологии,Україна,комп'ютери
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.