Навігацію відкрито

06 червня 2012, 10:15
Власник сторінки
журналіст, волонтер, видавець, голова Білоцерківської "Просвіти"
0
543
Навігацію відкрито

Першого червня прогулянкове судно «Юр’їв», а в минулому «житті» малий десантний корабель з хтозна-яким номером вирушив у перший рейс.

Багато хто з білоцерківців пам’ятає старе судно, що звалося «Ольга». Воно було припнуте до набережної Росі біля рятувальної станції. Свого часу «Ольга» брала на борт пасажирів і здійснювала рейси по водній гладі річки, радуючи мешканців міста і його гостей. Крім традиційних човнів та катамаранів, це була єдина водна забавка Білої Церкви. Минули роки, вже ніхто й не скаже, в якому пункті прийому металобрухту згинула «Ольга», а на воді тим часом почали з’являтися забавки для нуворишів – потужні «водні мотоцикли». Як тільки вода потеплішає, так одразу вони починають гасати річкою, викручуючись на піднятих хвилях.

Та останнім часом на плесі був помічений корабель, на якому проводилися ремонтні роботи. Одразу містом (і в інтернет-форумі) поповзли чутки, що на Росі має відновитися навігація. Так і сталося. Першого червня прогулянкове судно «Юр’їв», а в минулому «житті» малий десантний корабель з хтозна-яким номером вирушив у перший рейс. Його пасажирами стали учні ДЮСШ №1, журналісти, декілька білоцерківських родин.

Відпливши від місця швартування побіля «Трактиру», судно бере курс вверх по течії. З його борту цікаво спостерігати за берегами Росі, де в здивуванні застигають купальники та рибалки. Втім, усі вітають «Юр’їв». Здається, що суденце набирає чималий хід, але до точки розвороту минає півгодини. Цією точкою служить дерев’яний міст, оскільки далі судно пройти не може, бо замала відстань між опорами мосту. Як колишній десантник, «Юр’їв» не боїться низької води – йому вистачить і метра під днищем. З безпекою, здається, теж порядок, бо на сорок пасажирських місць передбачено п’ятдесят рятувальних жилетів зі свистками і сигнальними лампами та два рятувальних круги.


«Ми два місяці готували судно для навігації по малих річках. Займалися екологічною безпекою, встановили фекальну цистерну (щоб гальюні стоки не попали в води Росі). Було поліпшено оглядові можливості з борту «Юр’єва». У нас великий досвід експлуатації річкових суден, ними ми займаємося не один десяток років», - говорить один із компаньйонів Сергій Патрук.

Прогулянці дещо заважають відпрацьовані гази, що час від часу вкутують судно, але білоцерківців це не бентежить. «Нашій сім’ї подобається кататися по Росі, - каже Савицька Людмила, - бо дуже гарні краєвиди. Нам сподобалися береги острівців. Дуже приємні враження, з берега такого не побачиш!»

Тепер наше місто має ще одну цікаву і пізнавальну розвагу. Чи буде вона мати успіх і продовження маршруту хоча б до Палієвої гори – побачимо. А поки що корабель пливе…

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: Біла Церква,рось,корабель
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.