Інтереси націоналістичні і національні

11 червня 2012, 13:04
Власник сторінки
Народний депутат України
0
475

Депутати Вінницької міської ради від «УДАРу» підтримали 8 червня «Звернення до керівників парламентських політичних партій та депутатів Верховної Ради України»

 «УДАР» Віталія Кличка» в очах більшості громадян України виглядає (і справедливо), як поміркована, конструктивна і демократична партія, яка використовує у політичній діяльності виключно європейські методи. Багатьма це сприймається у позитивному сенсі. Але лунають і звинувачення, на кшталт того, що ця влада є для українського народу відвертим ворогом і, відповідно, діяти по відношенню до неї слід за законами воєнного часу.

Особливо це стосується національно-культурної сфери, у питаннях якої деякі «гарячі голови» заперечують жодні компроміси: «хто не з нами – той проти нас».

Кожен, хто не вдається до радикальних методів – сприяє «окупантам», хоча б і поділяв базові ідеї національно-демократичного табору.

Але, на превеликий жаль, форма часто затуляє сутність. Хіба не є у такому випадку взірцем подібного націоналізму Борис Колесніков, який 11 червня заявив, що «в кожному українському вікні повинен бути український прапор». І у цій фразі – весь сенс нинішнього уряду, який, проводячи антиукраїнську політику, прикривається цілком і повністю національними гаслами.

Дивлячись на ці факти, у нас починають плутати націоналізм формальний – зі смолоскипними ходами, перманентними мітингами і пікетами, ненавистю до всього іноземного –  з націоналізмом державним. Тим націоналізмом, який сповідує кожен громадянин Франції або США, піддані англійської королеви та японського імператора.

Коли виникло питання про прийняття скандального законопроекту Ківалова-Колесніченка, Вінницький «УДАР» привіз понад 300 власних активістів під стіни Верховної Ради. Депутати Вінницької міської ради від «УДАРу» підтримали 8 червня «Звернення до керівників парламентських політичних партій та депутатів Верховної Ради України», у якому зазначалося, зокрема, наступне:

«Виходячи з розуміння складності і важливості мовної проблеми у нашій державі, з одного боку, і ситуації, яка складається з цього приводу сьогодні, ми, депутати Вінницької міської ради, звертаємось до лідерів усіх політичних партій та депутатів Верховної Ради України з закликом продемонструвати модель виваженості і толерантності, яка і повинна бути основою для підходу до вирішення цієї проблеми.

Ми закликаємо вас, виходячи з усвідомлення своєї відповідальності перед суспільством, прийняти спільне і консенсусне рішення щодо перенесення розгляду цього питання на рік. Це рішення могло б бути закріплене відповідним меморандумом. Таким чином було б зафіксовано визнання того, що питання мовної політики потребує вирішення, але виваженого і толерантного».

Мовне питання – очевидний розкол в суспільстві. І жодних різких кроків у справі його штучного нагнітання бути не може. Вінницька міська рада, депутатом якої я є, давно уникала (і за це мала що слухати від прихильників "всього і відразу") політичних декларацій. Але висловити власну позицію ми мали. І ми це зробили.

Державний націоналізм, на моє переконання, – це усвідомлення абсолютною більшістю громадян України спільного майбутнього, і докладання до його творення усіх зусиль.

Саме навколо цієї ідеї має об’єднатися опозиція у новому парламенті.

У будь-якому іншому випадку нинішня влада, вивішуючи національні прапори, буде і надалі нехтувати справжніми національними інтересами.

Член Політради

«УДАРу» Віталія Кличка»

Геннадій Ткачук

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: УДАР Віталія Кличка,Патріотизм,націоналізм,Вінниця,Кабінет Міністрів,закон про мови
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.