День Конституції України

04 липня 2012, 16:28
Власник сторінки
Голова підкомітету з питань контролю та законодавчого забезпечення регулювання ринків фінансових послуг
0
483

Переосмислюючи свято

Ось і завершились вихідні, присвячені святкуванню Дня Конституції України.  Цьогорічне святкування стало черговим приводом для переосмислення значення цього свята для суспільства, його ролі, місця у нашому світосприйнятті.

 Прикро, але зазвичай для більшості громадян нашої країни це свято – не більше, ніж  календарний привід для додаткового відпочинку. Мало хто замислюється над тим, яка колосальна подія відбулася 28 червня 16 років тому. Така суспільна байдужість – індикатор, що свідчить про  інертність, відстороненість, а часом і брак елементарних юридичних знань у громадян.

Згідно із нещодавнім опитуванням Центру політичних і  економічних досліджень імені Разумкова та фонду "Демократичні ініціативи", недосконалість Конституції як причини складної соціально-економічної і політичної ситуації в країні називають 4% громадян. Завдання цієї задачки – знайти відповідь на питання: а який же відсоток українців,  поклавши руку на серце, узагалі може визнати, що знає основний закон держави, у якій живе ?!

Багато хто скаржиться на недосконалість Конституції України, а сам жодного разу не тримав примірник основного закону у руках. Це проблема. Не стільки базової освіти, загального розвитку особистості, як проблема національного іміджу країни, проблема виховання патріотичної гордості громадян, проблема зв’язку двох взаємопов’язаних елементів однієї міцної сполуки – Держави та Особистості, яка була у ній вихована.

Приємно відзначити, що цього року День Конституції України відбувся на хвилі загального національного піднесення.  Свято набуває значення саме свята, а не регламентованого нудного, безбарвного і одноманітного офіціозу лише тоді, коли його організація має на меті згуртувати громадян навколо конкретного приводу, донести певний меседж, пояснити значення і масштаб події на конкретному прикладі. Тоді і подія сприймається зовсім інакше.

Цьогоріч уся європейська спільнота  разом з туристами з-за кордону, які приїхали до Києва підтримати свої футбольні команди, долучилася до святкування нашого свята на Майдані Незалежності. Концерт з нагоди відзначення Дня Конституції України, що відбувся в офіційній фан-зоні столиці, об’єднав представників різних держав, які пройшли свій власний шлях становлення. День Конституції України – 2012 був  європейським, мультикультурним, він відкрив світові важливий етап розвитку нашої країни і надав  українським громадянам на сто відсотків відчути урочистість цього великого дня в історії України.

Внаслідок прийняття  основного закону України правові основи незалежної держави, її суверенітет і територіальна  цілісність набули зовсім іншої сили, статусу, значення. Прийняття Конституції  зруйнувало прірву між теорією та практикою у питаннях забезпеченні прав людини і громадянина, підвищило авторитет України у світовій спільноті.  

Конституція часто стає об’єктом критики зв’язку з внутрішіми суперечностями та неузгоджностями.  Але, на мою думку, кожен свідомий громадянин повинен знати основний закон в незалежності від його недоліків та переваг. Це обов’язок   бути ознайомленим  базою необхідної інформації для кожного українця, вміти користуватися нею.  Людина прагне до знань тоді, коли відчуває цікавість і потребу.  Завдання Держави – привернути, стимулювати увагу суспільства до Конституції як основного закону України. Обов’язок члена цього суспільства перед державою –  знати такі основи основ, як Конституція. 

 

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.