Ігор Зубко: «Медична реформа: пілотний проект без пілота»

15 липня 2012, 15:10
Власник сторінки
Голова Козятинської організації "Наш Дім Вінниччина" zubko.igor@gmail.com тел. +38 (098) 383-000-7 http://nashdim.vn.ua/
0
642
Ігор Зубко: «Медична реформа: пілотний проект без пілота»

Медична реформа проблем галузі не вирішила, а лише загострила їх і навіть породила нові.....

Той, хто від Нового року вже хоч раз побував у лікарні, на власному досвіді переконався: медична реформа проблем галузі не вирішила, а лише загострила їх і навіть породила нові. Проект стартував на початку осені у чотирьох пілотних областях, серед яких і Вінницька. 1 січня завершився його перший етап. І буквально після місяця медичного пекла громадськість «піддослідних» регіонів, зокрема і Вінниччини, не витримала і підняла «на вуха» всю країну. Адже намагаючись «підігнати» нашу медицину під «європейські стандарти», чиновники не врахували реальної ситуації українського життя.

Наразі у Хмільницькому районі відбуваються зустрічі голови громадської організації Ігоря Зубко із мешканцями сіл. Під час обговорення проблем люди скаржаться на погіршення медичного обслуговування, а також побоюються, що і останні пункти медичної допомоги у них хочуть забрати. Тому ГО «Наш дім – Віниччина» вирішила розповісти про медичну реформу, а також про свою діяльність, яка спрямована на захист сільських та селищних закладів медицини.

- Тепер люди уже не можуть просто так потрапити до невропатолога, хірурга чи уролога, - говорить Ігор Зубко. - Направлення до вузькопрофільного фахівця дає тільки сімейний лікар, а забезпечення такими спеціалістами у необхідній кількості, за словам експертів, стане можливим лише через 10 років. До того часу лікарів катастрофічно не вистачатиме. Багато працівників медичної галузі у зв’язку з закриттям, перекваліфікуванням лікарень, поліклінік, ФАПів поповнять число безробітних.

Створення кущових медичних центрів може перерости в катастрофу, особливо для мешканців сіл. Причиною цього є відсутність нормальних транспортних сполучень між населеними пунктами та районним центром. По-перше, дороги перебувають у вкрай плачевному стані, а по-друге, рейсові автобуси до віддалених сіл часом курсують лише двічі на тиждень. А практика показує, що цього часу надто мало, щоб спершу висидіти чергу до сімейного лікаря, потім здати усі необхідні аналізи, потім знову до сімейного, і лише після цього отримувати направлення до спеціаліста, який призначить лікування. А далеко не кожен селянин має власне авто чи можливість найняти таксі.

Що примітно, самі лікарі ще недавно про нововведення відгукувалися лише пошепки. Вони бояться втратити роботу. Лише на сайті Президента України опубліковано листа одного з відділень швидкої медичної допомоги Вінницької області. Лікарі просять перед тим, як реформувати галузь, порадитися з фахівцями і простими людьми, адже справа стосується їхнього здоров’я та життя. «Чи додасть людям упевненості й віри у порятунок заміна нинішніх лікарських бригад «швидкої» на фельдшерські (парамедичні)? – читаємо в цьому відкритому зверненні. – Скільки життів наших співвітчизників закінчиться дорогою до лікарні через таке «горе-реформування»? Бо життєві реалії в нас зовсім не американські. А право на життя має кожен».

Терпіння жителів сіл Вінницької області скінчилося вже давно. На Козятинщині вже неодноразово проводилися зібрання мешканців сіл, громадські обговорення, акції протестів. Активно долучився до них і голова громадської організації «Наш дім – Вінниччина» Ігор Зубко. ФАПи й амбулаторії підлягають «перепрофілюванню», а точніше, ризикують бути закритими. Їх переводять на утримання за рахунок районного бюджету, в якому ніколи немає коштів.

У лютому 2012 року громадська організація «Наш дім – Вінниччина» провела опитування серед мешканців Козятинщини. Згідно з його результатами, 87% респондентів вважають, що медична реформа призведе до погіршення ситуації з медичним обслуговуванням населення.

- Я не можу і не хочу спокійно спостерігати за відвертим руйнуванням нашої медицини, - коментує Ігор Зубко. - На мою думку, медична реформа не така, якою ми її зараз бачимо, а це три основні ініціативи, результатом яких має стати якісно новий рівень медичних послуг, доступний для усіх верств населення.

Ініціатива перша: безкоштовні ліки для людей, що пережили війну та відбудували нашу країну. Вони поклали своє здоров’я та життя і не повинні зараз потикатися.

Ініціатива друга: медицина має прийти в кожне село. Обов’язково в кожному селі має бути медичний працівник і оснащена усім необхідним обладнанням, в тому числі кардіографами та ліками медична установа.

Ініціатива третя: районна лікарня європейського зразка, лікарня з усім необхідним устаткуванням та кількістю ліжкомісць.

Щоб надати протестувальникам реальну підтримку в боротьбі за своє право на належне медичне обслуговування, Ігор Зубко пообіцяв допомогти зі збором підписів, які обов’язково доставить до Міністерства охорони здоров’я. По селах району, в самому Козятині працюють ініціативні групи Ігоря Миколайовича, які збирають підписи проти антинародної медичної реформи.

Ігор Зубко сферу медицини знає зсередини, адже походить з родини фельдшерів, які працювали, а мати й досі продовжує трудитися, над оздоровленням своїх земляків.

- Мій батько, що все життя пропрацював фельдшером у сільській медицині - у селі Михайлин Козятинського району, і досі живе у селі. Виконуючи волю батька та своїх земляків, я піду до кінця, щоб верхи держави почули нас. Всі зібрані підписні листи ми покладемо на стіл Міністру охорони здоров’я України. Хай знають, що покірно слідувати антинародним реформам і мовчати ми не будемо!

До речі, місто обласного підпорядкування Ладижин – єдине в області, на яке реформа не поширюється. Громада активізувалася і не погодилася брати участь у пілотному проекті, віднайшовши всі необхідні аргументи. З цього прикладу зрозуміло, що ситуація не безвихідна. Протистояти їй можна, але для цього нам варто об’єднатися і протестувати без страху.

Зараз громадська організація «Наш дім – Вінниччина» ініціює збір підписів і в Хмільницькому районі та просить долучитися всіх небайдужих громадян.


http://nashdim.vn.ua/

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: медична реформа
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.