Одне з ключових завдань нового парламенту – ліквідувати дисбаланс регіонів

18 липня 2012, 12:10
Власник сторінки
Народний депутат України
0
397

Щодо розмов про федералізацію України.

Спровоковані нинішньою владою пристрасті навколо мовного питання, розкручування пропахлих нафталіном ініціатив федералізації України, нещодавні заяви керівництва Криму про розширення прав і повноважень автономії – все це свідчення того, що у вищих політичних колах все більшої ваги набуває група «яструбів», метою яких є зіткнення різних регіонів, посилення у їхніх мешканців претензій один до одного.

Знову у побутових розмовах лунають, підігріті політичними баталіями, звинувачення, що «ми їх годуємо, а вони нас зневажають», «якби не тягар сусідів, давно були б у Євросоюзі», «за наш рахунок їм виплачують зарплати і пенсії», «якби не ми, не було б України», та й просто – «понаїхали тут».

Регіони України дійсно відрізняються між собою за рівнем економічного розвитку, політичними традиціями і симпатіями, пріоритетними і поточними завданнями та проблемами. Уніфікувати їх, зробити тотожними за усіма характеристиками, насамперед культурними, побутовими, мовними, безумовно, було б хибним кроком. Нічого страшного немає у тому, що й багато економічно розвинутих країн мають історично сформовані індустріальні та сільськогосподарські регіони, мегаполіси та території, багаті на природні копалини. Однак у цих випадках всі адміністративно-територіальні одиниці, незалежно від того, що вони виробляють, куди збувають продукцію і скільки споживають, є високорозвиненими.

І політикам передових країн, не кажучи вже про пересічних громадян, у голову не прийде звинувачувати, наприклад, населення аграрної області, яка виробляє продукцію меншої вартості за ту, що дає індустріальний центр, у паразитуванні. Тому що без цього сільськогосподарського краю промисловий регіон мав би купувати харчову продукцію в інших країнах. За вищими цінами.

Тому і йде мова не про самодостатність певних областей, а про їхню взаємозалежність і взаємовплив економічних процесів у них.

Відповідно уже у перші місяці після формування нового складу парламенту та, сподіваюся, і нового уряду, перед ними постане завдання ліквідації економічного та соціального дисбалансу різних регіонів України, формування такої стратегії регіонального розвитку, яка б уже найближчими роками змусила раз і назавжди припинити будь-які балачки про федералізацію нашої держави.

Член Політради «УДАРу» Віталія Кличка»

Геннадій Ткачук

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: федералізація,УДАР Віталія Кличка,Євросоюз,Крим,Кабінет Міністрів,регіони,Індустріалізація,мовний законопроект
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.