Вікно Росії в Європу закрито

01 серпня 2012, 12:12
Власник сторінки
публицист
0
595

Петро Перший vs Путін


Зараз, коли Ураїнська держава (а не всі її громадяни) стрімко прямує в російському напрямку у всіх аспектах та на всіх парах, хочу ще раз пояснити російським братам (без іронії) чому саме мене особисто це наводить на песимістичні думки.

Не через те, що мені чужа російська мова (абсолютно ні), або російська культура (я обожнюю російську літературу, образотворче мистецтво, театр), або росіяни (мої бабусі росіянки). Просто зараз російська держава -підкреслюю,держава, а не нація - здійснює карколомний, історичний за масштабом акт. А саме закриває відкрите Петром Першим вікно у Європу.

Чому саме зараз? Адже був сталінізм, культ особи, порушення прав людини. Мушу відповісти, що тоді, на жаль, в Європі існував нацизм з такими самими хворобливими ознаками. І в цьому сенсі Радянський Союз і Росія, природньо, просто були різними полюсами одного простору.

Тепер, коли в Росії судять Pussy Riot, коли ми маємо змогу ознайомитися зі стенограмами із зали суду, стає ясно, що із світською державою Росія, яка хоча би декларувала відповідні цінності, покінчено. Я не маю права судити погано це чи добре для Росії. Російський народ вирішує що для нього добре чи погано. Зрештою, те, що робив Петро Перший в багатьох випадках було задоволенням лише його власних амбіцій, він, як самодержець не звик запитувати у своїх підданих чи хотять вони вмирати в болотах, будуючи північну Пальміру, чи бажають вони голити бороди та чистити зуби або відпускати декольтованих дочок на асамблеї танцювати з кавалерами. Але що зроблено триста років тому, те зроблено. Це історичний факт. З часів Петра в Росії "худо-бедно" виконувався принцип "Богові - богове, кесарю - кесарево". За порушення та випади проти церкви - осуд суспільства, відлучення від церкви, як це було з графом Толстим. Його відлучили від церкви, але государю-імператорові не спало на думку піддавати його світському судилищу.

Те що відбувається зараз в Росії з цим судом - мракобісся і викликає скоріш асоціації з середновічним процесом над тамплієрами.

Теперішнє керівництво Росії теж хоче історичних лаврів Петра, але навпаки. Недарма вони з Петербургу.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.