Втридорога за ліки. Як це виправити?

10 серпня 2012, 11:24
Власник сторінки
Перший заступник Полтавської обласної організації "УДАР"
0
331
Втридорога за ліки. Як це виправити?

Кожен третій медичний препарат в полтавських аптеках - НЕЯКІСНИЙ !!!

Згідно із дослідженнями соціологів проблеми охорони здоров’я турбують українців набагато більше ніж питання НАТО чи будь-яку інше. Разом з тим ця турбота навряд чи екстраполюється з очікувань та занепокоєння громадян на пріоритети можновладців. Здоров’я українців – це ще й дуже серйозний бізнес для останніх.

Предметом зловживань та усіляких спекуляцій є імпорт ліків до України. Тут є два дуже поширених трендів: по-перше -  їх контрабанда, по-друге – фальсифікат. З достовірних офіційних джерел:  відповідні служби перевірили полтавські аптеки і визнали неякісними кожен третій медпрепарат; протягом року, СБУ, прокуратура, держлікслужба перевірила близько десятка аптек. Було взято на аналіз близько 300 лікарських засобів. Кожен третій виявився фальсифікатом.

Як тут змовчати про аптечну мафію та відповідне лобі у парламенті. Контрабанда  ліків через кордон, фальсифікатом, змовами для завищення цін, підкуповування політиків та чиновників. Лікарняний бюджет середньостатистичного українця це не менше 15-20% від сімейних видатків. Люди у похилому віці витрачають ще більше. Виходить за все життя пенсіонер заробив тільки на ліки. Більше того, наразі йому приходиться купувати  препарати втридорога. 70% ліків, імпортованих, наприклад, із Білорусі, продаються посередниками в Україні за ціною в 10 разів вище від ціни виробника. Наприклад, препарат для лікування ішемічного інсульту «Церегін» в білоруських аптеках за нашим курсом коштує 10,88 грн. за упаковку, тоді як в Україну поставляють його по 100 грн.
Україна має гарні фармацевтичні традиції, попит на подібну продукцію неймовірний. Це нові робочі місця, податки та збори, розвиток наукомістких суміжних галузей. Як не прикро але ринок і надалі буде динамічно рости, тому перспективи його освоєння національними виробниками просто неосяжні.

Новий парламент мав би першочергово прийняти законодавчий акт про розвиток лікарняної галузі, причому він має охопити також концептуальні засади серйозного реформування усієї медичної інфраструктури: від її логістики до політики в цілому. Все це за умови боротьби з контрабандою лікарняних препаратів, та їх некоректною торгівлею у національних мережею, торгівлею за завищеними цінами. Україна у цьому контексті, зокрема Полтавська область, може бути взірцем для цілої Європи. Наприклад у Полтаві вже кілька років витає у повітрі ідея перетворення міста у стоматологічну столицю Європи, розвитку нового але перспективного напрямку – медичного, зокрема стоматологічного туризму. Про це буде мій наступний блог.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.