Війна у дітей війни продовжується… (ч.2)

14 серпня 2012, 10:49
Власник сторінки
Адвокат, Куратор горячей линии "Ты и право", Советник Председателя ФПУ по правовым вопросам
0
751

З проблемами отримання державної соціальної допомоги дітям зіткнулися і члени їх сімей...


З проблемами отримання державної соціальної допомоги дітям війни уже зіштовхнулися члени їх 
сімей. Маємо непоодинокі випадки, коли на користь дітей війни вже ухвалено рішення про виплату недоплаченої щомісячної допомоги до пенсії, однак вони у зв’язку зі смертю так і не отримали її, а пенсійний фонд рідним померлих присуджені грошові кошти надавати не поспішає.

Ось такого характеру звернення надійшло на гарячу лінію «Ти і право»:

«Доброго дня! Наш батько - дитина війни, звертався до суду позовом про стягнення недоплаченої щомісячної соціальної допомоги. Суд апеляційної інстанції виніс рішення на його користь, але батько помер так і не отримавши належної доплати. Чи можемо ми спадкоємці отримати цю виплату? Підкажіть, будь ласка, як бути. Будемо вдячні за відповідь. Тамара.»

Відповідно до ст.1227 Цивільного кодексу України спадкоємці мають право на отримання сум пенсії, інших соціальних виплат, які належали спадкодавцеві, але не були ним одержані за життя.

За рішенням суду, що набрало законної сили, ви, як спадкоємці, можете отримати присуджену соціальну допомогу в разі, якщо було проведено нарахування даних грошових коштів, але вони не були отримані Вашим батьком у зв’язку зі смертю. Дана сума вважається недоотриманою і підлягає виплаті членам сім’ї померлого, що проживали разом з ним на день його смерті, на протязі 6 місяців з дня його смерті. Для цього Вам потрібно звернутись з письмовою заявою до управління Пенсійного фонду України за місцем проживання Вашого батька з вимогою проведення виплати нарахованих сум соціальної допомоги.

Якщо ж нарахування надбавки за рішенням суду не було проведено до смерті Вашого батька, але виконавчою службою розпочата процедура примусового виконання рішення, то в такому випадку Ви або державний виконавець можете звернутись до суду із заявою про заміну сторони виконавчого провадження її правонаступником на підставі ст. 264 Кодексу адміністративного судочинства України. Суд має розглянути дане питання на протязі 10 днів у судовому засіданні з повідомленням Вас як заявника, а також державного виконавця і осіб, які беруть участь у справі. Звернення з заявою про заміну сторони виконавчого провадження є гарантією своєчасного, повного, реального виконання рішення суду, а значить отримання Вами у повному обсязі присудженої за рішенням суду соціальної допомоги.
Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: выплаты,социальная помощь
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.