Органічне виробництво хмелю в Україні

21 серпня 2012, 07:40
Власник сторінки
провідний спеціаліст - державний інспектор відділу розсадництва та багаторічних насаджень управління контролю якості насіння та
0
1344

Хмелярство

Органічно вирощений хміль в Україні поки ще не знайшов свою нішу серед числа пивоварень, що в даний час виробляють пиво з традиційно вирощеного хмелю, на відміну від пивзаводів США, що все частіше закуповують органічний хміль, поки в основному з Нової Зеландії.

При вирощуванні органічної продукції, в тому числі і хмелю, господарства покладаються на сівозміну, рослинні залишки, органічні та мінеральні добрива, бобові та зелені добрива, компости. Хвороби, бур'яни і шкідники знищуються біопрепаратами або механічно. Синтетичні пестициди та регулятори росту заборонено.

В Україні зараз вирощують хміль, в основному, не маючи на руках контрактів, при цьому не завжди є ринок збуту. Великі компанії купують продукцію у вигляді екстрактів, в Україні ж екстрактора немає. До того ж, урожайність хмелю в середньому по Україні не перевищувала за останні 10 років позначки 12,5 ц / га. І це навіть зважаючи на той факт, що починаючи з 1999 року діє Закон України «Про Збір на розвиток виноградарства, садівніцтва і хмелярства». На розвиток галузі хмелярства у вігляді 1% відрахувань від реалізації алкогольних напоїв та пива надходять кошти в сумі від 40 до 90 млн. грн. в рік.

Виходячи з цього можна зрозуміти, чому український хміль до цих пір не користується попитом у пивоварами. Великі пивзаводи купують хміль партіями від 30 тонн, одного сорту, без домішок, з усіма необхідними аналізами на якість продукції. Українські ж виробники хмелю не можуть похвалитися єдністю і монолітністю. Немає зараз організації, яка могла б їх об'єднати і допомогти. Не можуть наші хмелярі консолідовано продавати великі партії своєї продукції. До того ж, тільки 2-3 господарства сертифікували свою продукцію за Європейським критеріям якості.

Враховуючи все вищесказане, можна обгрунтувати два можливих варіанти виходу з кризи українського хмелярства. Або вирощувати з використанням мінеральних добрив і пестицидів продукцію з урожайністю вище 25 ц / га, і маючи підтримку держави, продавати її за заниженими цінами  або приступити до освоєння технології вирощування органічного хмелю.

Допомогти в цьому має нещодавно прийнятий Закон України «Про органічне виробництво», який визначає правові, економічні та соціальні основи ведення органічного сільськогосподарського виробництва, вимоги щодо вирощування, виробництва, переробки, сертифікації, маркування, перевезення, зберігання та реалізації органічної продукції і спрямований на покращення основних показників стану здоров’я населення, охорони довкілля, забезпечення раціонального використання і відтворення ґрунтів та інших природних ресурсів.

Звичайно, органічне вирощування хмелю в Україні зіткнеться з безліччю проблем. Для ведення такого виробництва необхідні великі запаси органічних добрив, що в свою чергу ставить питання утримання великої кількості ВРХ. Також постає проблема захисту хмелю тільки біологічними препаратами, яких на даний час є не дуже багато. Тут необхідно буде застосовувати ентомофагів, тобто корисних комах, які знешкоджують шкідників. Велику роль у боротьбі з шкодо чинними об’єктами буде відігравати механізований обробіток міжрядь та рядків, де зимують збудники хвороб та шкідники. Разом з тим, є й інші об’єктивні інституційно-правові, фінансово-економічні та соціально-психологічні проблеми: необхідність зміни стереотипів; брак екологічного мислення та освіти; інноваційна пасивність управлінських структур, необхідність створення асоціації виробників органічного хмелю, необхідність інтеграції в наявні міжнародні структури для полегшення доступу на зовнішні ринки.

Завдяки органічному виробництву хмелю є можливість збереження та відтворення родючості ґрунтів методами, що оптимізують біологічну активність ґрунтів, забезпечують збалансоване постачання поживних речовин рослинам, зберігаючи земельні та інші природні ресурси, необхідні для виробництва органічної продукції; утилізація відходів і побічних продуктів рослинного і тваринного походження у процесі виробництва органічної продукції; врахування місцевого та регіонального екологічного стану територій під час вибору продукції для виробництва;  підтримка стійкості рослин профілактичними заходами шляхом вибору відповідних видів та сортів, стійких до шкідників і хвороб, відповідних сівозмін, механічних, фізичних та біологічних методів захисту.

Звичайно, ціна на таку продукцію буде вища за стандартну приблизно в 1,5-2 рази. Про те, ринки таких країн як США та Німеччина відчувають нестачу органічно вирощеного хмелю. Грунтово - кліматичний потенціал  України дозволяє органічно вирощувати не тільки хміль, а й інші багаторічні культури. При умові належного впровадження сучасних агроекологічних технологій подальшому розвитку внутрішнього ринку в Україні в середньостроковій перспективі буде сприяти зростанню конкурентоздатності органічної продукції такими шляхами: поступовим ростом природної продуктивності органічного виробництва хмелю; істотного зниження виробничих витрат-відмова від застосування дорогих хімікатів та зменшення енергоємності виробництва, в часності мінімізація потреби у пальному.

Розвиток органічного виробництва хмелю та створення відповідної системи сертифікації якості продукції буде потребувати багато зусиль та часу, але дасть реальну нагоду зайняти свою нішу в стрімко набираю чому оберти ринку органічної продукції.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.