«Парковщик, ты кто такой? Давай, до свидания!»

28 серпня 2012, 13:57
Власник сторінки
Адвокат, Куратор горячей линии "Ты и право", Советник Председателя ФПУ по правовым вопросам
0
1162
«Парковщик, ты кто такой? Давай, до свидания!»

(Продолжение – «рэкет по-киевски»)

«Парковщик, ты кто такой?Давай, до свидания!» (Продолжение – «рэкет по-киевски»)


                                                                                                                                                                                               Приємно усвідомлювати, що стаття з приводу поборів за паркування не була залишена поза увагою і, як наслідок, викликала ряд дискусій та запитань, більшість з яких були наступного змісту:«Яка відповідальність за несплату вартості за паркування?», «Яких мір може вжити паркувальник, якщо мною не буде здійснено оплату стоянки авто?». І знову повертаємося до вже згаданої Постанови Кабінету Міністрів України №1352 від 03.12.2009 року «Про затвердження Правил паркування транспортних засобів», відповідно до пункту 31 якої - у разі повної або часткової несплати вартості послуг з утримання майданчиків для платного паркування оператор має право перешкоджати виїзду транспортного засобу з майданчика шляхом застосування спеціальних пристроїв- шлагбаумів або технічних засобів для перешкоджання виїзду. 

Так, із спеціально обладнаними місцями для паркування, де є шлагбаум, - зрозуміло. А от де взяти паркувальнику шлагбаум, якщо Ви не сплатили за паркування уздовж узбіччя? Ситуаціядо абсурду комічна. Особисто мені, залишається незрозумілим те, про які «технічні засоби для перешкоджання виїзду» йде мова? Але, стоп, про що я?! Ухвалою Вищого адміністративного суду України від по справі № К/9991/4318/11 вiд 07 вересня 2011 року (http://reyestr.court.gov.ua/Review/18455346) визнано незаконним та нечинним пункт 31 Правил паркування транспортних засобів. В судовому рішенні зазначено: «…відповідно до ст.41 Конституції України та ст. 319 ЦК України власникові гарантується право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону. Діяльність власника може бути обмежена чи припинена лише у випадках і в порядку, встановлених законом. Станом на день прийняття рішення по справі жодним законом України подібного права не передбачено. Подібним правом наділені лише уповноважені особи Державтоінспекції згідно ч. 2 ст. 52-1 Закону України «Про дорожній рух» та положень КуПАП».

Таким чином, на даний момент ні вищезазначеними Правила, ні Кодексом про адміністративні правопорушення, ні жодними іншими нормативно-правовими актами  в Україні відповідальність за «несплату за паркову» не передбачено, тобто ніякого штрафу або іншого стягнення у Вас ніхто не вимагатиме. 

Залишається знову ж чекати, коли вельмишановний законодавець вирішить запровадити якісь більш реальні важелі впливу на Вас, як на впертого власника авто, який не бачить причин (бо їх немає) здійснювати плату за паркування. А поки що, можете сміливо  залишати паркувальника без сплати «данини» у вигляді «оплати вартості послуг з утримання майданчиків для платного паркування».

Якщо ж Ви досі, вважаючи себе законослухняним громадянином, витрушуєте з гаманця останню двадцятку на оплату парковки, задумайтеся, кому ви платите?! Як уже зазначалося, рекетир, що видає себе за паркувальника, є працівником Комунального
підприємства «Київтранспарксервіс». А що ж робить дане підприємство, нібито підпорядковане Київміськраді? Паркомати не встановили, бо, з їх слів, немає коштів. Місця для паркування відповідно до вимог не облаштували, територія не упорядкована, а про підземні паркінги взагалі згадувати не хочеться…Що ж, залишається тільки тішити себе ілюзіями про те, що грошові кошти, отримані в якості оплати вартості послуг з утримання майданчиків для платного паркування, зовсім не осідають в широких карманах керівництва даної структури.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: беспредел,рэкет,парковщик
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.