Весь цикл безкоштовної освіти

05 вересня 2012, 18:05
Власник сторінки
0
326

Сьогодні система освіти в Україні нагадує якесь суцільне жахіття.

Чи дитина здобуває якісні знання? - Здебільшого абсолютно навпаки.

Чи ми отримуємо безкоштовне навчання, як декларується в нашій державі? - Знову ні.

Чи в нас в країні є висококласні спеціалісти, які б вивчились і працювали на благо українського суспільства? Ні! Найкращі та найрозумніші їдуть закордон.

Виникає тільки одне питання – коли ми прокинемось і перестанемо бачити цей жах?

В нормальній державі якісна освіта має складатись з цілого ряду закладів, пройшовши які людина має не лише здобути знання, але й зрозуміти, чого вона хоче у житті. Що їй потрібно робити, щоб бути щасливою, знайти себе. Як реалізувати свої кращі вміння, задані від природи.
Ненормально, коли людина, закінчивши ВУЗ, питає себе: «І чим мені тепер займатись? Що я хочу робити?» Більше того, не знайшовши відповідь, піти на роботу, яка абсолютно не пов’язана ні з тим фахом, який вона здобула в процесі навчання, ні з власними бажаннями.

Хоч це і жахливо, але саме так ми сьогодні живемо.
Давайте поглянемо на ситуацію ретельніше. Для реалізації ідеї надання освіти усім і кожному у державі створюються заклади дошкільної, повної загальної середньої, позашкільної, професійно-технічної, вищої і післядипломної освіти. Всі вони у нас є. І кожен з них шкутильгає на обидві ноги.

В дитсадки потрапити дуже складно – їх просто на всіх не вистачає. У школі постійно потрібно сплачувати додаткові збори, які не кожен може потягти. В позашкільні гуртки вже давно перестали записувати талановитих і обдарованих, а лишень за гроші і немаленькі. Професійно-технічні училища вважаються чимось надто відсталим і деградуючим, тому майже усі перейменувались в коледжі і стали платними. Кількість бюджетних місць у закладах вищої освіти зводиться до мінімуму і вступити туди може все менш і менш вузьке коло дітей, яке врешті решт, складається не з найталановитіших, а з тих, чиї родичі сьогодні при владі. Все разом це має надзвичайно відсталу інфраструктуру: немає сучасних приладів, на яких діти могли б освоювати те, що сьогодні справді цікавить весь світ.

І до того ж, ця гонитва, яка починається вже в 6-ти річному віці ні до чого путнього не призводить! Дитина віддає своє здоров’я і свої сили – а чи потрібні їй будуть у житті ті всі знання і вміння, які їй втискуються в мозок. Сьогоднішня освіта – це тягар без ручки, який доводиться дитині волокти за собою, протягом 9-16 років життя. І не цікаво, і відстало, і дорого.
Освіта – це  вкрай важливе державне питання, яке має регулюватись тільки централізовано. Не можна допускати, щоб доступ до якісної освіти був лише у вибраних осіб. Адже талант дається від Бога. А не розподіляється за «номенклатурними» списками. Кожна, абсолютно кожна дитина має право отримати якісну, безкоштовну освіту. Ми маємо це реалізувати будь-якою ціною, бо від цього залежить наше майбутнє.
Держава має забезпечувати не лише освіту, але й професійне орієнтування. Тобто надати можливість дитині ще в ранньому віці зрозуміти, чого вона прагне, яка професія їй найбільше подобається і в якій галузі їй буде приємно працювати все доросле життя.

Ліберальна Партія України пропонує забезпечити надання кожному громадянину України продовж його життя можливість отримати якісну та конкурентоспроможну освіту на рівні провідних країн світу. Якщо Ви підтримуєте нас у цьому питанні, голосуйте за ЛПУ 28 жовтня 2012 року на виборах до Верховної Ради України.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: Выборы,либерализм,Ліберальна Партія України,ЛПУ,Либеральная партия Украины
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.