Відродимо навчання робітничим професіям

11 вересня 2012, 10:51
Власник сторінки
0
313

Сьогодні багато професій мають великий споживчий інтерес. І майже усі вони належать до робітничих.

В нас останнім часом з’явилося багато юристів, економістів та журналістів, коли ж ми почнемо випускати гарних малярів, сантехніків та автомеханіків?

Проблема зникнення професійно-технічних училищ лежить набагато глибше, аніж може здатись на перший погляд. «Ну і нехай зникають, мої син та донька і не збирались там навчатись, вони у ВУЗ підуть» - кажуть деякі. Може вони й праві щодо власних дітей. А як бути з тими молодими людьми, хто не бажає навчатись у ВУЗі, хто любить працювати власними руками? 
Професійно-технічні училища створювались з дуже важливою для соціуму метою. Навчити здібних до праці дітей, «у яких руки добре стоять», необхідним для будь-якої держави робітничим професіям.  На заводи і фабрики, в авто майстерні та на будівництво направлялися сотні й тисячі молодих, добре навчених людей.

Сьогодні кваліфікованих робітників катастрофічно не вистачає.  У заводських цехах, біля станків працюють люди, котрим далеко перевалило за шістдесят. А де зміна? Зміна не прийшла.
Причина такого стану речей коріниться не тільки в сучасному стані професійно-технічної освіти. Так, зараз вона знаходиться у величезному занепаді. Немає ані потрібного фінансування, ані сучасного, відповідного до прогресивних методів праці, устаткування. Дітям та молоді ніде і ні на чому  навчатися, ніде жити, бо немає облаштованих гуртожитків, їх не забезпечують спецодягом.

Але є й інші причини. І вони народилися не сьогодні. Тягнуться з тих часів, коли позірно робітничий клас називали «гегемоном», а насправді ставилися до «петеушника» і «роботяги» з презирством та зверхністю.  
Зараз люди, які займаються будівельним, ремонтним, модельним бізнесом чи працюють у закладах громадського харчування непогано заробляють і не почуваються приниженими.  Деякі з них покинули свої дипломи про вищу освіту, вона їм і не була потрібна, і працюють за покликом та природною схильністю.  Суспільство користується їхніми послугами і достойно їх оплачує.

Але державі та суспільству не вистачає тих, хто виробляє складні машини, плавить метал і добуває вугілля, вміє працювати на складних і небезпечних виробництвах. Таких фахівців цінують в усьому світі і саме ці професії найбільш затребувані скрізь.  Ми хочемо повернути цих здібних людей до почесної і високооплачуваної праці.

Ліберальна Партія України стверджує – сьогодні дуже важливо відродить професійно-технічну освіту з урахуванням науково-технічного прогресу. Впровадити широку мережу закладів навчання робітничим професіям. Якщо Ви підтримуєте нас у цьому питанні, голосуйте за ЛПУ на виборах 28 жовтня 2012 року.

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
ТЕГИ: ліберали,Ліберальна Партія України,ЛПУ
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.