Мертві будуть вчити живих

11 вересня 2012, 16:22
Власник сторінки
Журналист
0
354
Мертві будуть вчити живих

Виставка, яка міняє світогляд людини

На днях в Києві відбулась знакова подія – відкрилась одна з найскандальніших і найсенсаційніших виставок «The Human Body» - експозиція людських тіл без шкіри. Ця виставка вже була представлена більш як 20 млн. людей зі всього світу і всюди, де вона проходила, її супроводжували скандали і протести. За кордоном її навіть прозвали «парадом мертвеців». В Україні все тихо… поки що.

                    

Виставка розташувалась у дев’яти галереях в НСК «Олімпійському». Представлено 135 експонатів людських тіл та його частин, 12 з яких у динамічних позах. Усі вони – «законсервовані» тіла без шкіри, з оголеними м’язами і внутрішніми органами. Таким чином, можна подивитись як влаштовані системи кровообігу, травлення, репродуктивні органи та дихальні шляхи.

Усі експонати – тіла людей, які добровільно заповіли їх науці. Піддослідні, особистості яких невідомі, померли по природним причинам, після чого потрапили в кращі медичні інститути Китаю, звідки через деякий час були передані лабораторіям. Вони виглядають наче живі люди без шкіри, чого вдалось досягнути завдяки особливому методу обробки тканин – пластинації (вода та жири в тілі заміняються активним пластиком і розпад тканин припиняється).

Наразі церква проводить гучні протести і вважає виставку гріхом. Але організатори стверджують, що проект «The Human Body» представляє собою своєрідний анатомічний атлас людського тіла і має важливу освітню і виховну роль. Один із творців та засновників виставки Арнольд Геллер зауважив, що відвідування експозиції назавжди змінить ставлення до свого тіла. Кияни зможуть на власні очі побачити не лише внутрішню будову організму людини, але й те, як міняються органи курців і алкоголіків і зіставити їх зі здоровими органами. Особливо ця виставка орієнтована на молодих людей: студентів, школярів та підлітків, оскільки  вона можливість показати всю складність будови нашого тіла і пояснити чому потрібно правильно харчуватись, вести здоровий спосіб життя та багато рухатись. Як влучно зауважив завідуючий кафедри анатомії ім. Богомольця Віктор Черкасов: «Ця виставка – це місце в якому смерть допомагає життю».

Рубрика "Блоги читачів" є майданчиком вільної журналістики та не модерується редакцією. Користувачі самостійно завантажують свої матеріали на сайт. Редакція не поділяє позицію блогерів та не відповідає за достовірність викладених ними фактів.
РОЗДІЛ: Пользователи
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.